Járványügyi tízparancsolat, hogy békés karácsonyunk legyen

koronavírus
Pozsony |

A járványügyi szakemberek az államfővel való egyeztetés után egy javaslatcsomagot mutattak be. Az embereket arra kérik, a központi intézkedésektől függetlenül tanúsítsanak önfegyelmet és tartsák be a csomag tíz pontját.

Alexandra Bražinová epidemiológus a Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón mutatta be azokat az intézkedéseket, amelyeket a járvány lassítását és a biztonságos karácsonyt szolgáló tízparancsolatnak nevezett.

Az első pont arra vonatkozik, hogy egyfajta kapcsolati buborékot alakítsunk ki. Ez azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb és mindig ugyanazon emberekkel találkozzunk.

A második pont szerint, ha valaki mindenképpen hosszabb idő után találkozni szeretne a családtagjaival, akkor előtte legalább hét napig vonuljon önkéntes izolációba, vagy teszteltesse magát.

A harmadik pontban arra figyelmeztetnek, hogy amikor csak lehet, viseljünk szájmaszkot.

A negyedik „parancsolat” arról szól, hogy kerüljük az közvetlen fizikai kapcsolatokat más emberekkel. Ha mindenképpen találkoznunk kell valakivel, akkor azt szabadtéren, a két méteres védőtávolság betartásával tegyük.

Az ötödik javaslat szerint ha az ünnepek alatt kapcsolatot szeretnénk tartani a szeretteinkkel, akkor inkább telefonon hívjuk fel őket.

A hatodik tanács szerint kerüljük azokat a helyeket ahol sokan tartózkodnak, a boltokban is lehetőleg kevés időt töltsünk.

A hetedik „parancsolat” a higiéniai előírások betartásáról, a rendszeres kézmosásról, fertőtlenítésről szól.

A szakemberek a nyolcadik pontként azt javasolják, hogy a korlátozások ellenére is maradjunk aktívak, sétáljunk a természetben.

Ha azonban a koronavírus okozta betegség tüneteit, lázat, a szaglás elvesztését stb. véljük felfedezni magunkon, akkor a kilencedik pont szerint azonnal vonuljunk izolációba.

A tizedik javasolt intézkedés pedig arra hívja fel az emberek figyelmét, amennyiben valakinél beigazolódik a fertőzés, az mindenképpen értesítse erről azokat, akikkel az azt megelőző napokban kapcsolatba került.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?