A szlovákiai cégek ötöde még nem adózott

adóhivatal
Pozsony |

Ugyan már több mint egy hónapja lejárt a jövedelemadó-bevallás végső határideje, az adózók nagyjából ötöde azonban még mindig nem tett eleget ennek a kötelességének.

A jövedelemadó-bevallás végső határideje normális esetben március végére esik, idén azonban a koronavírus-járvány miatt az állam adózók ezreinek tette lehetővé, hogy későbbre halasszák az adóbevallásukat. Szeptember végén azonban hatályát veszítette a „lex korona” törvény azon intézkedése, amely ezt megengedte, legkésőbb november 2-áig így elvileg mindenkinek teljesítenie kellett volna ezt a kötelességét.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb felmérése szerint azonban a vállalkozások 23 százaléka erre máig sem kerített sort.

„A részvénytársaságok csaknem 27%-a, vagyis több mint 2 ezer cég még nem adta be a társasági adóval kapcsolatos bevallását. A kft.-k közül ezt több mint 64 ezer, az összes hazai kft. nagyjából 23%-a mulasztotta el”

– nyilatkozta lapunknak Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. Szerinte az adózási kötelezettségüket elmulasztó vállalkozások 27 százaléka Pozsony megyében, 25 százaléka Nyitra, 23 százaléka pedig Nagyszombat megyében van bejegyezve.

A fent említett vállalkozások közül azonban nem mindegyiknek kell tartania a büntetéstől. Drahomíra Adamčíková, a központi adó- és vámhivatal szóvivője már korábban jelezte, hogy a továbbra is nehéz helyzetben levő adózók újabb halasztást kérhettek, vagy az adót részletekben fizethetik be. Akik objektív okok miatt képtelenek voltak eljuttatni az adóbevallást és kifizetni az adót, mert például karanténban voltak, azok kérhették a büntetés elengedését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?