A koronavírus az agrárszektor munkáját is nehezítette idén

mezőgazdaság

A klímaváltozás miatt minden évben nehezebbé válik a mezőgazdászok munkája. Idén azonban teljesen más jellegű problémával is szembe kellett nézniük a gazdáknak, bele kellett tanulniuk az elektronikus ügyintézésbe, ha akarták, ha nem.

Az időjárás kiszámíthatatlansága sok bizonytalanságot hoz a mezőgazdaságba. A Szlovákiai Agrárkamara szerint a klímaváltozás miatti helyzetet javítaná, ha be lenne vezetve a Rizikóalap, ami ezt az óriási bizonytalanságot enyhíteni tudná. Erre azonban még egyetlen kormány idejében sem került sor. „Az utolsó negyedév közepénél tartunk, és bár még nincsenek végleges adataink, de már tudjuk, hogy a 2020-as év nagyon nehéz volt a mezőgazdászaink számára” – mondja a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Patasi Ilona.

A mezőgazdászokat előbb a tavaszi hosszan tartó szárazság sújtotta, majd az áprilisi fagyok, később ősszel pedig a nagy mennyiségű csapadék. Ez mind befolyásolta a betakarítást, valamint szinte teljesen ellehetetlenítette a helyes mezőgazdasági praxis betartását a következő évi termés megalapozásában. Mindezt pedig csak nehezítette a járványhelyzet. Az agrárkamara szerint ugyanúgy, mint más vállalkozások esetében, az agrárszektorban is növekedtek a kiadások a járványügyi óvintézkedések miatt. Mivel a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is nehéz találni szakképzett munkaerőt, az egészségügyi előírások betartása hatványozottabban indokolt.

A koronavírus az agrárszektorban más problémát is előrehozott. Sokan ugyanis eddig nem tudták, vagy nem akarták használni az elektronikus kommunikációt, most azonban más lehetőségük nem akadt. Így ebben a nehéz évben még a technikával is meg kellett birkózniuk. „Azok a mezőgazdászok, akiknek eddig gondot jelentett az elektronikus kommunikáció, most rá lettek kényszerítve annak használatára. Ez a kérelmek elküldéséhez elengedhetetlenül szükségessé vált, így sok nehézséget kellett leküzdeniük ezen a téren is. Ellenkező esetben a kifizetéseket csak a jövő évben kaphatják meg” – magyarázta Patasi Ilona. Hozzátette, az agrárkamara igyekszik a gazdák segítségére lenni a járványhelyzet ellenére is az elektronikus ügyintézésben.

(cz)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?