Batman a zálogházban

batman

Míg az idei év a legtöbb boltnak és vendéglátóipari egységnek a hanyatlást hozta, a zálogházaknak a jelek szerint jól megy. Mi is benéztünk egybe, amely az elmúlt hónapok során a többszörösére nőtt.

A főváros legdinamikusabban fejlődő része az utóbbi években a Malomligeti úton található új buszpályaudvar környéke. A szomszédos Fűzfa utca (Páričkova) arculata is folyamatosan változik, építik át az utat, hatalmas zsákokban várakoznak a macskakövek. Por, teherautók, légkalapácsok, munkások és hajléktalanok látványa fogadja az erre járót kora reggeltől késő estig. Nem hiányzik viszont a csillogás sem: az utóbbi hónapok során egyre növekvő zálogház kirakataiban minden megtalálható, ami töri a fényt. 20% kedvezmény az arany és ezüst ékszerekre, valamint a mobiltelefonokra – hirdeti a reklámról mosolygó, dekoltált piros estélyi ruhát viselő szőke hölgy.

Fél héttől tízig nyitva

Már a nyitvatartási idő is jelzi, hogy itt nem viccelnek: reggel 6.30-tól este tízig hozhatók és vihetők az értékesnek ítélt holmik. Csütörtök van, fél kilenc, a kinti ködös-homályos fényviszonyok után szinte megszédít a száz négyzetméternél is nagyobb felületen tobzódó csillogás. Az áru üvegpolcokra pakolva, megnevezve, beárazva, tematikusan elrendezve. Amikor belépünk, csak az eladók pusmognak a kasszánál, de máris érkezik egy mankós néni a barna pudli kutyájával. Az eb göndör szőrét narancssárga gumikkal copfokba fonta valaki. Még az is lehet, hogy a kutyát szeretné pénzzé tenni? A kasszáig viszont nem jut el, mert érkezik két bőrkabátos fiatal, egyikükön nincs maszk. Az eladók figyelmeztetik, hogy maszk nélkül nem maradhat a boltban, a fiatalember azzal védekezik, hogy a maszkja az előbb még megvolt. Nincs kecmec, ki kell menniük. Melankolikus képpel tekint utánuk az üvegpolcok közé szorított egész alakos műanyag denevérember, amely az árcédula szerint 2200 euróért vihető haza. Reális ez az ár? – kérdezem Michalt, az egyik eladót. Megvonja a vállát. Egyáltalán, mit tud ez a figura? Csak dekoráció? Nem énekel, nem villog? Honnan került ide? „Ha jól emlékszem, egy filmpremier kelléke volt. Őrültségnek tűnik, hogy valaki egy ilyenért fizessen ki ekkora összeget, de a múltkor is volt egy hasonló bábunk, egy lovag. Azt is elvitték” – nyugtat meg hideg profizmussal Michal.

Bioszféra porcelánból

Belép egy középkorú, pufi kabátos hölgy, megáll mellettem, és elkezdi bámulni a szemközti felső polcon várakozó díszes porcelán leveses tálakat. Majd hirtelen elkezd oroszul beszélni, nem is olyan halkan. Akkor látom, hogy videochatel egy másik hölgyismerősével – vélhetően a tálat akarja neki megmutatni, talán jó lehet a családi készletbe, meg amúgy is mindjárt itt a karácsony. Hagyom az oroszokat telefonálni, tovább húzódok a „németek” felé. Egész pontosan a náci Németország által a 30-as években kiadott érmékről van szó, amelyek 30 euró körüli összegért már hazavihetők. Egyiken Paul von Hindenburg profilja, a másikon horogkereszt. De vannak emlékérmék Ľudovít Štúr vagy Szent István arcképével is. Nincs gond a horogkeresztes érmékkel? Mégis csak tiltott szimbólumról van szó – kérdezem Michalt, de határozottan int, hogy ezek gyűjteményekbe való darabok, régiségek, melyeket nem mutogat nyilvános helyen senki.

Tekintélyt parancsoló a zálogház porcelánszobor-választéka. Elefántok, szarvasok, madarak, halak, mókusok, medvék, angyalkák sok-sok színben és méretben. Az árcédulák is nagyon informatívak, ráadásul komoly madár- és haltani ismeretekről tanúskodnak. Stilizált énekesmadár-szobroknál az ár mellett csak annyi áll, hogy „madárka”, a nyír- és siketfajdot formázó darabok esetében viszont fel van tüntetve a faj neve is. Van csonttollú, gólya, meg egy halat nyelő szürke gém, amelyhez azonban gyalázatos egyszerűséggel csak annyit írtak, hogy „vízi madár”. A szomszédos porcelánsügér cédulájára bezzeg odaírták, hogy sügér. Vannak lefelé és felfelé álló ormányú elefántok, és egy nagyobbacska jeges medve is, talán ő néz a legszomorúbb ábrázattal az összes közül. Veszélyeztetett fajról van szó, ebben pedig tényleg nincsen semmi vidám. Meg is kérik az árát: hatvan euró.

A szomszédos polcon hollóházi porcelánok: egy 36 euróra árazott, ívelt szemöldökű, flegmatikus testtartású népviseletes lány (Žena Hollóháza), és egy földön ülve, tollas kalapban és kék nadrágban piros borítós könyvet olvasó kisfiú 8 euróért. Kinyújtott lábbal guggolva balalajkázó, közép-ázsiai ábrázatú szovjet fiatalember és narancssárga ruhában táncoló hölgyismerőse 8,50-ért vihető, igaz, ők nem hollóháziak.

Szívek, könyvek, láncfűrészek

A kulturális szekció meglehetősen szegényes: a könyvek közt leginkább szórakoztató irodalom, romantika, foci. Kiemelt helyen Candace Bushnell Rúzs és New York című bestsellere 80 centért. A szépirodalmat egyedüliként Puskin Anyeginjének egy régebbi kiadása képviseli, a szakirodalmat pedig egy dinoszauruszokról szóló nagy képes könyv. A bakelitlemezek választéka sem túl széles, főleg az egykori Csehszlovákia rég kihunyt csillagainak termése, az ismertek közül csak Helena Vondráčková képviselteti magát. Akad viszont egy Smokie-lemez, meg egy valódi gyöngyszem, az Ifjú Szivek 1974-es koncertlemeze, az Ördöglagzi című kezdő számmal, 3 eurót kérnek érte. Tehát nem minden bóvli itt, Zdeněk Svěrák Nejistá sezóna (szabad fordításban Bizonytalan szezon) című 1988-as vígjátéka DVD-n már 1 euróért a miénk lehet. Ráadásul még aktuális is. Újszerű állapotú ónémet tölgyfa kredenc ugyaninnen 300 euróért hazacipelhető. Lakkozott deszkára erősített, kipreparált csukafej 70 euró. Ingyen van, főleg, ha az ember belegondol, mennyi idejébe, fáradságába telne, ha egy ilyet meg kéne csinálnia.

Ha egyszerre elvinnék öt-hat pohárkészletet, lehet alkudni? Természetesen, mondja Michal. Több boltjuk is van az országban, de már az interneten, e-shopon keresztül is rendelhető tőlük áru. Persze, néha az is előfordul, hogy rendőröket kell hívni. Nem ritkaság, hogy az aranyként hozott ékszerről kiderül, mégsem arany, vagy nem ér annyit, mint amennyire eladója tartja. Itt ezt másodpercek alatt megállapítják. A korai nyitvatartás sem elszállt dolog, az emberek néha már munkába menet megállnak. Kérdezem, kipróbálható-e a szerszám szekcióban levő 100 eurós motorfűrész (olyan szépen ki van fényesítve, hogy először azt hittem, az is porcelán). Van két damilos kasza, kis tekercs damilt is kapunk hozzá. Igen, minden kipróbálható, de annak sem kell aggódnia, aki csak a karácsonyfa alatt szeretné berántani a láncfűrészt, mert mindenre egy év garanciát adnak. De ki az, aki egy év múlva visszamegy egy zaciból vett motorfűrésszel reklamálni? Bár, ha a Batmanért képes valaki 2200-at fizetni, akkor biztosan ilyen ember is akad.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 50. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?