Péntektől be kell zárni az éttermek és kávézók teraszait

koronavírus éttermek
Pozsony |

Péntektől tilos az éttermek és kávézók teraszainak a működtetése. Az eladást házhoz szállítás vagy személyes elvitel formájában lehet megoldani. A változtatásokat a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete tartalmazza, amely a központi válságstáb döntéseire reagál.

A döntést Ján Mikas tiszti főorvos azzal indokolta, hogy továbbra is nő a fertőzöttek, a kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok száma. Emlékeztetett: ebben a helyzetben a járványügyi szakemberek számára az emberek egészségének és életének a védelme a legfontosabb. „Az a kötelességünk, hogy olyan intézkedéseket fogadjunk el, amelyekkel a lehető leghatékonyabban tudjuk csökkenteni a fertőzés terjedésének a kockázatát. A megfelelő kompenzáció kialakítása már az egyes tárcák feladata” – mondta Mikas.

A teraszok bezárásával kapcsolatos döntést, mint elmondta, nehéz volt meghozni, és sokáig halogatták. „Nagyon sajnáljuk, de nem tehetjük ki az embereket a fertőzés megnövekedett kockázatának. Amíg nem lesz oltóanyag, korlátoznunk kell az emberek mobilitását, illetve azt, hogy találkozzanak – egyelőre ez az egyetlen hatékony rendelkezésünkre álló eszköz” – magyarázta.

A Pomoc pre gastro nevű kezdeményezés arra figyelmeztetett, hogy a kormány jelenlegi intézkedései mélyen érintik az egész vendéglátóipart, amely a koronavírus következtében már így is nagyon rossz állapotban van. Sokak számára a teraszok működtetése jelentette az egyetlen esélyt és reményt arra, hogy túléljék a telet és a következő hónapokat.

A Zachráňme gastro kezdeményezés bírálta, hogy a bevásárlóközpontok, templomok és hipermarketek továbbra is „tömve lesznek”, de az éttermeknek ezzel „végük”.

A rendelet egyúttal lehetővé tette, hogy az autóiskolák távúton oktathassanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?