Börtöntársak

Börtöntársak

A jelenlegi szlovák kormányról sok rosszat el lehet mondani, de az vitathatatlan, hogy könyörtelenül lecsapott a korrupt bírákra, ügyészekre, rendőrökre és a velük szövetkező nagyvállalkozókra. Egyre több, Smerhez köthető egykori vezetőt ültetnek le, ez pedig rettenetes látlelet is arról, milyen viszonyok uralkodtak itt az elmúlt tizenöt évben.

Vihar után jött a Forgószél, őt követték Isten malmai, majd a Tisztítótűz. Ez nem valamiféle patetikus bevezető, hanem a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) hangzatos nevű akciói, amelyek során letartóztatták azokat a személyeket, akik az elmúlt évtizedben Szlovákiában érinthetetlenek voltak. Tényleg döbbenetes volt, ahogy bilincsben vezették el a volt országos rendőrfőkapitányt, a speciális ügyészt, vagy az ország legbefolyásosabb vállalkozóját, Norbert Bödört. Bízzunk benne, hogy az egész letartóztatási hullám nem egy teátrális, rosszul előkészített akció, és nem az lesz a vége, hogy a gyanúsítottakat sorban kiengedik, aztán még ők fogják kártérítésért perelni az államot. Nem mintha bárki elhihetné, hogy ártatlanok, csak előfordulhat, hogy nem lesz ellenük elég bizonyíték, vagy az ügyvédjük rafináltabb lesz, mint a vádat emelő ügyész.

Nagytakarítás a felső szinten

Egyelőre úgy néz ki, hogy szorul a hurok Robert Fico volt kormányfő és belügyminisztere, Robert Kaliňák nyaka körül, mert a közeli szövetségeseik már mind a hűvösön ülnek. A nagytakarítás január 16-án kezdődött, amikor a Gorilla-ügy felvételének rejtegetése, a felvétellel való zsarolás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt letartóztatták Dobroslav Trnka volt főügyészt. Őt ugyan nem vették őrizetbe, de a mai napig büntetőeljárás folyik ellene. Mindennek dacára a mai napig ügyész, és a vádhatóság fegyelmi bizottsága arra sem látott okot, hogy foglalkozzon a Trnka és Marián Kočner közti hírhedt telefonbeszélgetéssel, amelyen Kočner úgy beszél a volt főügyésszel, mint a kutyájával. Csupán azért büntették háromhavi tizenöt százalékos fizetésmegvonással, mert a tévében hazudott Jozef Majský vállalkozó szabadon bocsátásának körülményeiről. Ha a kollégák ezt látják Trnka legnagyobb bűnének, képzelhetjük, mennyi vaj lehet az ő fejükön, és mi mindent tudhat róluk a volt főnökük.

Márciusban „kitört a Vihar, és bilincsben vezették el Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkárt, akit Kočner a Threema-üzenetekben csak majmocskájaként emleget. Ezekből kiderült, hogyan, kiknél mennyiért intézett Kočner számára kedvező bírósági ítéleteket. Jankovská mellett letartóztattak még egy tucatnyi bírót, közülük többen együttműködnek a rendőrséggel, ezért szabadon védekezhetnek.

Kičura tartalékai

A legfelsőbb bíróság alelnökének, Jarmila Urbancovának azonban pechje volt, mert hiába engedték szabadon márciusban, október közepén újra letartóztatták, és ezúttal a bíróság jóváhagyta az őrizetbe vételét. Vele együtt került a hűvösre David Lindtner bíró és Zoroslav Kollár vállalkozó, ügyvéd is. A vád mindhármuk ellen korrupció, és bíróság függetlenségébe való beavatkozás, ami köznyelven az ítéletek megvásárlását jelenti.

Áprilisban a koronavírus „elvitte” az állami tartalékalap vezetőjét, Kajetán Kičurát. Persze nem ő betegedett meg, hanem az általa vezetett állami nagyraktárról derült ki, hogy gyengélkedik, magyarán teljesen üres. Nem volt viszont üres Kičura páncélszekrénye, amelyben félmillió euró értékű aranytéglákat találtak a rendőrök. Kičura őrizetben várja a vádemelést, ahogy a másik két nagy állami üzletelő, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség volt igazgatója, Juraj Kožuch, valamint beosztottja és fő „ügyintézője”, Ľubomír Palatka. Ugyancsak a Marhatenyésztő fedőnevű akció keretében, agrártámogatásokkal kapcsolatos korrupcióért vettek őrizetbe egy SNS-hez közeli nagyvállalkozót, Martin Kvietiket.

Üzletelés adatokkal, ítéletekkel

Júniusban a rendőrök már a saját házuk táján kezdtek söprögetni, és letartóztatták kollégájukat, Pavol Vorobjovot, aki törvényellenes módon világította át újságírók és más személyek rendőrségi adatbázisát, és a megszerzett információkat (lakcím, autó rendszáma, családtagok stb.) feltehetően Norbert Bödör nyitrai vállalkozónak adta át. Bödörtől Kočnerhez és másokhoz is kerülhettek. Vorobjovot követte július 3-án maga Bödör, akit szintén az agrárdotációkkal kapcsolatos korrupció miatt vettek őrizetbe, de azóta csak nőtt a bűnlajstroma.

Szeptemberben került sor a Pelyva nevű akcióra, melynek keretében a zsolnai bíróságon gyomlált a NAKA. Bilincsben vitték el Pavol Polka ismert bírót és három kollégáját, akiknél rendre meg lehetett vásárolni a kedvező ítéletet. Viselt dolgaikról az a „Nagy Feroként” ismert František Tóth mesélt a rendőröknek, aki évek óta közbenjárt náluk borítékokkal, és öttől húszezer euróig terjedő összegekkel a teljes felmentést, vagy szabadon engedést is el tudta intézni ügyfelei számára. A hatósággal való együttműködésnek köszönhetően František Tóth megúszhatja akár feltételes büntetéssel is.

Speciális tétlenség

A nagy halak csak ezután következtek. A sort a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának egykori vezetője, Ľudovít Makó nyitotta, aki a bizonyítékok szerint egy szabályos bűnszervezetet működtetett. Személyi szabadság korlátozásával és zsarolással gyanúsítják, de több is lehet a rovásán, mert azonnal vallani kezdett, és nagyon érdekes dolgokat mesélhetett, hisz már szabadon is engedték. A tőle kapott információk alapján tartóztatták le a volt speciális ügyészt, Dušan Kováčikot, aki a gyanú szerint az igazságszolgáltatás helyett az alvilágot szolgálta. Tizenöt évet töltött a hivatalában, ez alatt az idő alatt egészen speciálisan tétlen volt: soha egyetlen ügyben sem emelt vádat. Biztosan tudta, miért, tavaly januárban például 204 ezer eurót helyezett el a bankszámláján. Azt állítja, a testvérétől kapta. Akkor ez a magyarázat még a rendőrségnek is elég volt, ma már az összes, általa felügyelt ügyet felülvizsgálják, mert az irodájában az ismert 61-en kívül további „félretett” aktákat találtak a rendőrök.

Októberben Zoroslav Kollárt, egykor csődeljárásokkal foglalkozó pozsonyi ügyvédet és nagyvállalkozót csípte nyakon a Forgószél. A bíróságokon még jobb kapcsolatokkal rendelkezett, mint Marián Kočner, és viszonylag sokáig zavartalanul gyarapíthatta vagyonát, mert Kočnerrel ellentétben nem volt szószátyár és exhibicionista.

„A legjobb rendőr” és társai

2020. november 5-ről talán az iskolások is tanulni fognak valamikor. Ez volt az a nap, amikor a NAKA letartóztatta a rendőrség szinte teljes korábbi vezetését. Köztük van Tibor Gašpar, akit Kaliňák néhány éve Szlovákia története legjobb országos rendőrfőkapitányának nevezett. Ő sem maradt egyedül a pácban, vele együtt vitték el a NAKA volt igazgatóját, Peter Hraškót, a korrupció-ellenes egység volt igazgatóját, Róbert Krajmert, és a pénzügyi rendőrség volt igazgatóját, Bernard Slobodníkot. Rajtuk kívül a szlovák titkosszolgálat lehallgatási osztályának volt vezetőjét, Marián Zetochát, aki a múltban a rendőrségen is magas posztot töltött be, a belügyminisztérium gazdasági osztályának volt vezetőjét, Martin Fleischert, és öt rendőrt is letartóztattak – ők mind a NAKA-nál szolgáltak.

Peter Hraško azóta idegösszeroppanást kapott, Bernard Slobodník pedig már együttműködik a rendőrséggel. Gašpar egy nappal a letartóztatása előtt úgy próbálta menteni a bőrét, hogy elment a rendőrségre, és feljelentést tett Slobodník ellen a személye befeketítése miatt, de ez nem jött be neki. Később panaszokat és kérvényeket írt, hogy engedjék szabadon – hasztalan. A Legfelsőbb Bíróság november 23-án döntött arról, hogy Krajmerrel és Hraškóval együtt ő is előzetes letartóztatásban marad.

Bödör pincéjében

Gašpart és társait azzal gyanúsítják, hogy Norbert Bödör utasításai szerint cselekedtek – ügyeket tusoltak el, befolyásolták a rendőrségi vizsgálatot, rendőrségi és adóhivatali információkkal zsaroltak bizonyos személyeket, politikusokat figyeltek meg – mindezt a Smer javára. Rendőrségi információk szerint az alvilági séma szerint szerveződött bűnszövetkezet tizenhárom tagja Bödör radosnai (Radošina) borospincéjében találkozgatott – gyakran csatlakozott hozzájuk Dušan Kováčik speciális ügyész és Kaliňák is. A volt belügyminiszter az utóbbi időben végigturnézta az összes tévéstúdiót, és érezheti, hogy bajban van, mert nem merte tagadni, hogy járt a szóban forgó pincében. Csak magyarázkodásra telt neki, hogy belügyminiszterként annyi rendezvényen vett részt, hogy már nem is emlékszik, hol mindenhol járt. Érthetően arról nem akart beszélni, hogy a történtek cáfolják a szállóigévé vált mondatát, mely szerint „a legfelsőbb szinteken nincs korrupció, ezért ott nincs mit vizsgálni.” Sokat és hosszan beszélt viszont arról, hogy az ártatlanság vélelme mindenkinek kijár. Érdekes, hogy amikor Malina Hedviget üldözte, ez nem jutott ennyire gyakran eszébe.

Cinkostársa, Robert Fico még bőszebben védelmezi a letartóztatott rendőrségi vezetőket, és szünet nélkül politikai megrendelést emleget. Még attól sem riadt vissza, hogy baloldaliként a fasisztákkal tüntessen november 17-én a kormány ellen. Mintha csak az utolsó esélyét látná a menekülésre abban, ha a kormány megbukik.

Titkos szobák társasága

Alighanem neki is van félnivalója, mert a bűnbánó vétkeseknek, elsősorban Makónak és Slobodníknak köszönhetően a rendőrség már konkrét információkkal rendelkezik, ki mikor kivel hol találkozott, mit intézett, mennyit fizetett. Már Monika Jankovská is beszélni akar, és nem kizárt, még néhányan rájönnek, hogy itt már mindenki csak saját magáért küzdhet. Mostanra összeállt a kép, mely arról mesél, hogy az elmúlt tizenöt évben Szlovákiát három lakásból irányították. Az egyik volt az ún. Gorilla-lakás a pozsonyi Vazovova utcában, ahol Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa találkozgatott politikusokkal 2005-ben és 2006-ban (Fico itt csak egy kólát kért). A másik egy lakosztály a pozsonyi Double Tree by Hilton szálloda privát emeletén, ahol Fico és Kaliňák Jozef Brhel, Miroslav Výboh és Juraj Široký oligarchákkal, a Smer szponzoraival tanácskozott, időnként Bödör társaságában. A harmadik pedig a Transpetrol egyik üres irodaháza szintén a fővárosban, a Szőllősi úton (Vajnorská). Ennek hatodik emeletén Bödör tartott eligazításokat a rendőrségi vezetőknek.

Múlt kedden zajlott a Babilon fedőnevű akció, melynek során a NAKA további öt személyt tartóztatott le, köztük a titkosszolgálat kémelhárításának volt főnökét, Ľubomír Arpášt és az életfogytiglani börtönbüntetését töltő besztercebányai maffiavezér, Mikuláš Černák ügyvédjét, František Polákot.

Az egész történet olyan abszurd és mégis annyira kerek, hogy ilyet ki sem lehetett volna találni. Minden szál a Smerhez vezet, de ha nem így lenne, akkor is a háromszoros kormányfő, Robert Fico a legfőbb felelős azért, hogy ide jutottunk. Kétségbeesett pillanataiban talán abban bízik, hogy a felelősségre vonást Mečiar is megúszta. Mi meg abban, hogy azóta más időket élünk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 49. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Börtöntársak
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?