Lučanský egyes vallomások szerint félmilliós kenőpénzt kapott

Milan Lučanský
Pozsony |

A volt rendőrfőkapitányt, Milan Lučanskýt azután tartóztatták le, hogy visszatért Horvátországból. Lučanský tagadja az ellene felsorakoztatott vádakat.

Lučanský és hét másik személy ellen a „Júdás” fedőnevű akció keretében indult eljárás korrupciós bűncselekmények miatt. Az egyik személyt bizalmas információk veszélyeztetésével és zsarolással, egy másikat pedig bűnszervezet alapításának, fenntartásának és támogatásának bűncselekményével gyanúsítják.

Lučanskýt lapértesülések szerint két bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Az elsőre még 2014 és 2015 között került sor, amikor az országos rendőrfőkapitány első helyettese volt. Akkori felettese, Tibor Gašpar már ugyancsak rendőrkézen van. A belügyminiszter abban az időben a smeres Robert Kaliňák volt.

A bűncselekményekről a rendőrséggel együttműködő František Böhm vállalkozó és Norbert Paksi volt magas beosztású rendőr beszélt vallomásában. Azt állítják, hogy Lučanský egy fővárosi McDonald's étteremben tartott találkozón beleegyezett abba, hogy segíteni fog a Takáč-bűnbandának. A találkozón Böhm és Paksi is jelen voltak. Mindhárman megegyeztek, hogy Lučanský ügyel majd a bűnszervezet tagjainak megfigyelésére, és egyben fedezni fogja az adócsalásokkal kapcsolatos tevékenységüket. Mindezért állítólag havonta kaptak fizetést, körülbelül tízezer eurót, amit elosztottak egymás között. Lučanský a vallomások szerint azután is szedte a kenőpénzt, hogy 2018 májusában országos rendőrfőkapitány lett. Egy találkozón állítólag a következőt mondta Paksinak: „Mindenki a környékemen bizniszel, tőlem meg azt akarják, hogy húzzam ki őket a sz..ból, de én semmit sem kapok az egészért”.

Paksi azt állítja, hogy az országos rendőrfőkapitány panaszát tolmácsolta Böhmnek, aki ezután úgy döntött, ismét fog neki fizetni. Minden hó 15-éig 30 ezer eurót kapott. A hatóságok szerint a volt rendőrfőkapitány ilyen módon több mint 510 ezer eurót vágott zsebre. Lučanskýnak szerencséje volt abban, hogy rendőrfőkapitányként nem követett el olyan hibát, amelyre a sajtó is felfigyelt volna, s úgymond az újságírók körében is aránylag jó hírneve volt, bár személyével kapcsolatban is felmerült néhány kérdés. Például az, hogy honnan szerzett pénzt floridai lakására.

Gyanús volt az is, amikor a neve megjelent a Threema-alkalmazásokban. Marián Kočner vállalkozó kérdezte az üzenetekben Norbert Bödör vállalkozót – mindketten vizsgálati fogságban vannak –, hogy még irányításuk alatt tartják-e a váltóügyben indított nyomozást, ugyanis Pavol Rusko volt tévéigazgatót állítólag berendelték kihallgatásra. „Érvényes még az egyezség Milannal?” – kérdezte Kočner Bödörtől. „Nem tudom, szerintem igen” – válaszolta a vállalkozó, aki a gyanú szerint ugyancsak lefizetett számos magas beosztású rendőrt azért, hogy különböző bűntetteket a szőnyeg alá söpörjenek.

(Denník N, dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?