Az élet játék – élménykonferencia

Az élet játék – élménykonferencia

November 20-án és 21-én került az online térben megrendezésre az a Tandem-élménykonferencia, amely nemcsak a pedagógusokat, hanem minden más szakma képviselőjét is meg kívánta szólítani.

Mindkét nap három idősávban párhuzamos programokkal várták az érdeklődőket, melyek között voltak előadások és interaktív workshopok is. A legtöbb programtartó Szlovákiából érkezett, ezenfelül jelen volt két angol nyelvű előadó is, valamint számos magyarországi szakember osztotta meg szakmai tapasztalatait. A témák között hangsúlyos szerepet kapott az online és offline légkör veszélytelen megteremtése, valamint többek közt a biztonságos internethasználatról, a cyberbullingról (az online zaklatásról), az erőszakmentes kommunikációról, az iskolai mediációról és a stresszkezelésről is hallhattak az érdeklődők. „Az élménykonferencia célja a szakmai továbbfejlesztés és tapasztalatcsere mellett az is, hogy teret biztosítsunk a kötetlen beszélgetéseknek. Fontos erősíteni a pedagógusközösséget, s ezenfelül nyitni mindenki irányába, aki érdeklődést mutat a pedagógia és a gyermeknevelés iránt” – nyilatkozta Lelovics Andrea, a konferencia koordinátora.


 

Angliából a játék öröméről

A minőségi játék népszerűsítését hirdette az egyik külföldi előadó, Michael Follett. Megfigyeléseiben egyebek mellett arra világított rá, hogy az élményalapú oktatás nem kerülhető meg a játék öröme nélkül. Éppen ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy a játék ne csak adalékként, hanem alapelemként köszönjön vissza az oktatásban. Előadásában azt is hangsúlyozta, hogy depresszió és agresszió lép fel azoknál a gyerekeknél, akik nem játszanak eleget, szerinte ez az örömteli cselekvés nemcsak szükség, hanem a lelki és testi egyensúly kérdése.


 

Kortársbántalmazás határok nélkül

Rendkívül aktuális, és sajnos sokakat érintő kérdéseket feszegetett az előadásában Reményiné Csekő Borbála pszichológus, aki az online térben történő gyermekekre irányuló visszaélésekről számolt be. Olyan helyzeteket mutatott be, amikor az internet, az okoseszköz vált a bántalmazás felületévé. A pszichológus hangsúlyozta, hogy minden olyan tevékenység bántalmazásnak minősül, amit az áldozat a személye ellen elkövetett agressziónak, visszaélésnek könyvel el. A számadatok tükrében elmondhatjuk, hogy egy 2014-es magyarországi adat szerint a gyermekek 40%-át éri valamilyen típusú bántalmazás. Ide többek közt beletartozik a kortárs – lelki és fizikai – erőszak, valamint az online visszaélés valamennyi árnyalata. A BeSocial 2019-es kutatása azt szemlélteti, hogy a gyermekek 44%-a érezte magát valaha zaklatva a közösségi médiában, a tinik 39%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy valaha kértek-e tőle erotikus fotót chatbeszélgetésben, a megkérdezett gyerekek 7%-a teljesítette is a kérést.

Az online tér valamennyi felülete a világjárvány alatt nemcsak felértékelődött, hanem a hétköznapjaink részévé is vált, éppen ezért közügyként kell(ene) tekinteni minden olyan helyzetre, amely veszélyezteti a gyermekek autoritását, jogait, egészségét.


 

Céltudatosan a gyermekek fejlesztéséért

Az élménykonferencián olyan további témák is felmerültek, amelyek a tudatosságot, az élményalapú tananyagelsajátítást, a készségfejlesztést, valamint a gondolkodást erősítették. Az élményszerű szlováknyelv-tanulás volt az egyik kiemelt témája a konferenciának, amely azért is nevezhető specifikusnak, mivel magyarországi szakemberek – ritka kivételtől eltekintve – nem foglalkoznak a kérdéssel. A szlovák mint államnyelv tanítása olyan probléma, amely számos esetben befolyásolja az iskolaválasztást is. A matematika- és informatikaoktatást a Hejný módszer és a Robot Emil program segítségével árnyalta az előadó, Halák Péter. Terítéken volt még az iskolai mediáció és az osztálytársi mediátor a gyakorlatban, a kreatív írás és olvasás az online térben, az osztályfőnök szerepe, valamint az álhírek felismerése a közösségi médiában. Lánczos Andrea az empátia és konfliktusoldás fontosságáról és eszközeiről tartott interaktív előadást, amelyben az erőszakmentes kommunikáció eszközeit mutatta be. A Bátor Tábor munkatársa, Vargyas-Tóth Julianna workshopjában a résztvevők saját tapasztalatot szerezhettek a megoldásfókuszú megközelítésekről. Valamennyi téma szakemberek segítségével lett feldolgozva, s a közönség interaktív módon bekapcsolódhatott a tevékenységekbe, beszélgetésekbe, workshopokba. A kötött programon túl az ún. Kávészoba biztosította a szakmai kapcsolatok elmélyülését, ugyanis itt találkozhattak, beszélgethettek az érdeklődők egymással. Ahogy az offline térben, itt is fontos volt az eszmecsere, a szakmai tapasztalatok átadása, valamint megvitatása.

 

*
 

Mi a Tandem?

A Tandem egy fejlesztő és képző nonprofit szlovákiai magyar szervezet, amely 2009 augusztusában alakult Pozsonyban. A TANDEM megnevezés egy mozaikszó, minden betű egy-egy általuk képviselt értéknek felel meg.

T mint tudatos
A mint alternatív
N mint nem formális
D mint dinamikus
E mint emberközpontú
M mint megerősítő

A szervezet ezen értékek mentén rendszeresen tart egyéni és csoportos fejlesztéseket különböző témákban és célcsoportoknak.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 49. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?