Stresszt okoz a súlytalanság az asztronautáknál

asztronauta

A súlytalanságban való hosszabb tartózkodás hatására megnő az űrhajósok stresszszintje a vérvizsgálatok szerint. Vérükben egy bizonyos DNS-részecske, a cfDNS koncentrációja megemelkedik – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a NASA egy asztronautája, Scott Kelly vérét vizsgálták meg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett bevetése előtt, alatt és közben, majd összehasonlították a Földön tartózkodó ikertestvére vérével – mondta el Daniela Bezdan, a Tübingeni Egyetemi Klinika kutatója.

Az 1964-ben született Mark és Scott Kelly számos vizsgálatban vett már részt, mindketten jártak már párszor a világűrben.

A kutatók remélik, hogy a vizsgálat segítségével fejlődhet az asztronauták orvosi felügyelete az űrutazások során.

A sejtváltozásokat a jövőben az űrhajók fedélzetén is elemezhetik vérmarkerek segítségével – fejtette ki Beznan. A csillagászokat ezért vérvételre is kiképezik.

A mintákat kapszulákban lehetne leküldeni az ISS-ről a Földre, hogy laborokban alaposabban kielemezzék. Ezt a módszert is tesztelték már az ikerkísérlet során.

A kutatási eredmények segíthetnek olyan lehetséges gyógyszerek és kezelési terápiák kidolgozásában, amelyeket hosszabb utazások, például a Marsra tartó missziók során lehetne alkalmazni.

A tübingeni tudósok vezetésével végzett vizsgálat egy 20 szakcikkből álló űrkutatási projekt részeként készült, a cikkek a Cell Press kiadó különböző tudományos lapjaiban jelentek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?