5 tipp a fenntartható életért

szotyola

A fenntartható életmód nemcsak lelki megnyugvást, hanem hosszú távú szimbiózist is feltételez a környezettel. Megmutatjuk, mit érdemes előbb fontolóra venni, majd beiktatni a szokásaink közé. Mi az, amitől az életünk kiegyensúlyozottabb, zöldebb lesz.

1. Környezetbarát tisztítószerek. Ritkán gondolunk bele, hogy a klasszikus értelemben vett vegyi alapú tisztítószerek mennyire károsak. Érdemes olyan termékeket használni az év minden napján, amelyek környezetkímélőek, ha már a klasszikus ecet, szóda kombináció nem jut eszünkbe. És gondoljunk a csomagolásra is: ha tehetjük, válasszunk csomagolásmentes feltöltőhelyet, így vásárlásonként számos műanyagtól szabadulunk meg. A termék kiválasztásánál olvassuk el figyelmesen, milyen hatást gyakorol a környezetre: az internet segítségével könnyen tudjuk értelmezni a piktogramokat. A méltányos kereskedelemhez az is hozzátartozik, hogy olyan helyről, cégtől szerezzük be a tisztítószereket vagy bármi mást, amiről többé-kevésbé tudjuk, hogy nem kizsákmányolás útján jutott el hozzánk a terméke.

2. Váltsuk le a műanyagot! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyszer használatos műanyagot próbáljuk meg maradéktalanul kiiktatni a hétköznapjainkból. Az idősebb generáció tagjai bizonyára vissza tudják idézni azokat az éveket, amikor még nem használtak olyan evőeszközöket, szívószálakat, amelyek majdnem az örökkévalóságnak lettek tervezve.

3. Ízesített ital helyett vizet! Gondoljunk csak bele, hogy az ízesített üdítőitalok milyen módon érkeznek meg hozzánk. Általában műanyag flakonban vásároljuk meg őket, s miután elfogyasztottuk, jobb esetben a műanyagra szánt szemetesben végzik, rosszabb esetben pedig mentesülnek az újrahasznosítás alól, s valamelyik szeméttelepen landolnak, ezzel terhelve a környezetet. Próbáljuk meg mielőbb kiiktatni ezeket az italokat az életünkből!

4. A kevesebb néha több! Érdemes úgy élni, hogy megtervezzük előre a heti, napi menüt, így csak annyit vásárlunk, amennyire pont szükségünk van. Ezzel a rendszerrel elkerüljük, hogy a megtervezetlen vacsorára szánt alapanyagok a szemetesben landoljanak. A tervezés nemcsak pénztárca-, hanem környezetbarát is!

5. Textil alapú szájmaszk. A világjárvány idején is törekedjünk a környezettudatos magatartásra, éppen ezért ajánlatos olyan textil alapú szájmaszkot használni, amit többször lehet kimosni, többször fel lehet venni. A világjárvány első hullámakor Szlovákia e téren (is) az élmezőnybe tartozott, számos helyen nyíltak ideiglenes szájmaszkvarró-műhelyek. Számos remek ötlettel szolgál az internet, ott bőven találunk kedvünkre való anyagot és mintát.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?