Advent, család, világjárvány

Balázs Tibor

Az advent a várakozás időszaka, amikor valami szebbet, jobbat, pozitív változásokat remélünk. A természet is úgy alakította, hogy Földünk ebben a fázisban kerül legtávolabb a Nap helyzetétől. Így a nappalok rövidülnek, csökken a hőmérséklet, a vízpára lecsapódik, és borongós, szomorú, szürke világ nehezedik ránk.

Nagyon sokan lehangoltsággal, szorongással, depresszióval reagálnak erre. Várjuk a napsugarakat, melyek áttörnek a borongós, szürke felhőzeten, és elhozzák a reményt, a pozitív változást. Nemcsak fizikai és biológiai szempontok hatnak ránk, hanem a pszichés, lelki változások is. Az ember társas lény, szüksége van a családra, a beszélgetésre, kommunikációra. A gondokat meg lehet vitatni, alaposan átvilágítani, és a megoldást is könnyebb megtalálni, ha többen elemzik, és más-más szempontok kerülnek előtérbe. Ráadásul a családdal kapcsolatos hírek, események, új szempontok is jótékonyan hatnak ránk. A kedvező változások, a haladás jó hírei, esetleg egy új élet megszületése áldást jelent a kapcsolattartás minőségének, a remény szívet melengető funkciójának. Ehhez a körhöz tartoznak a család, a környezet, az élet minőségét segítő hatások: a munkahely megőrzése, az élet hátteréhez szükséges dolgok bebiztosítása (az anyagi háttér, hiszen fizetjük az adót, a vizet, az energiákat, az élelmiszert, a személyi és családi szükségletek bebiztosítását). A jóléti társadalmakban a gyermekek testi-lelki fejlődésének biztosítása nagy terheket ró a fiatal családokra. A családfenntartó munkahelye, az ebből fakadó anyagi háttér, az anya és a kisgyermek szükségletének megteremtése és a család költségvetésének észszerű átalakítása is fontos szerepet kap. Szükség van egy vezérfonalra, amely sok mindent felülír, hiszen a jövő nemzedékének felnevelése, erkölcsi, szellemi hátterének biztosítása rengeteg lemondásra készteti a fiatal családokat. Itt jelenik meg a nagyszülők és a család életfilozófiája, az iskola, a közösség és sok esetben a hit közös irányítása, vezetése is. A legkisebb pozitív élmény is jó hatással van lelki nyugalmunk megőrzésére, a szorongások, a depresszió elkerülésére. Gyermekeik szellemi és fizikai gyarapodása, viselkedésük, beszédkészségük, talpraesettségük látványos fejlődése pedig fontos visszajelzés a szülőknek, nagyszülőknek, hogy jó irányban haladnak.

Az idei adventi eseményekre alaposan rányomja bélyegét a világjárvány is. A tiltások mind-mind a járvány terjedésének, rombolásának megállítását, beszűkítését célozzák: Maradj otthon! Ne érintkezz feleslegesen senkivel! Vigyázzunk az idősekre, hiszen a korukból kifolyólag kisebb mértékkel tudnak védekezni a vírusos betegséggel szemben! Vigyázzunk rájuk! Ne látogassuk feleslegesen a nagyszülőket, ne vigyük a kórokozót el hozzájuk, még akkor sem, ha tudatosan védekezünk a vírus ellen (gyakori kézmosás, fertőtlenítés, szájmaszk hordása, a légúti egyéb fertőzések alatti látogatások mellőzése, a megfelelő távolságtartás). Ez a tudatos magatartás viszont csökkenti a családban érvényesülő pozitív érzelmi visszacsatolások hatásfokát. Meg kell találni a fertőzési veszély elkerülésének és a kapcsolatok építésének legjobb egyensúlyát (telefon, videó, egyéb elektronikus utak).

A törődés egyik formája az idősek ellátásának folyamatos bebiztosítása. Itt a gyógyszerek kiváltása, az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek házhoz vitele is fontos azért, hogy ne fertőződjenek meg a bevásárlás, a patikában való sorban állás közben.

Bizakodva nézzünk a jövőbe! Minden járványnak van egy felfelé ívelő, fertőzéssel jellemzett szakasza, és egy lefelé ívelő, a gyógyulást és az ellenállást, az immunitást képviselő íve. Bízzunk benne, hogy a mai, még intenzív szakasz pár hét elteltével, akár már karácsonyra, lefelé ívelő szakaszba jut. Ez a fázis lassan a családi kapcsolatok újraépítéséhez jelent majd utat.

Miközben a nappalok is hosszabbak lesznek, megjelenik a napsugár, megszületik a kisgyermek, és új lendületet kap a családban működő szeretet. A karácsony a szeretet ünnepe.

MUDr. Balázs Tibor orvos, az aneszteziológia, az intenzív medicina és az akupunktúra szakorvosa

A teljes írás a Téli kalauz mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?