Könnyen lehet, hogy jövőre fizetni fogunk az egészségügyi ellátásért

Könnyen lehet, hogy jövőre fizetni fogunk az egészségügyi ellátásért

Az állam néhány hónapja van vészhelyzetben, az egészségügy azonban évek óta, és ha semmi nem változik, hamarosan kihirdethetjük a szükségállapotot figyelmeztettek az egészségügyi szervezetek képviselői azon a sajtótájékoztatón, amelyen az ágazat költségvetésének növelését követelték.

A szakmai szövetségek úgy látják, ha az egészségügyre nem szán az állam jövőre plusz 450 milliót, akkor a betegeknek kell majd fizetniük az ellátásért.

Ebben az országban a káosz kezd normalitássá válni, és a nyilatkozatháborúban mindenki megfeledkezik arról, hogy az egészség a legfontosabb. Az ágazat költségvetése annyira alulfinanszírozott, hogy nem hogy fejlesztésre, de működésre sem lesz elég, és a következményeként még több orvos és nővér fog külföldre távozni. Ez végeredményben azt hozza majd, hogy nem lesz mindenki számára elérhető az egészségügyi ellátás” – vázolta a helyzetet Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. A legnagyobb gondot abban látja, hogy az állam idén csak 32 eurót fizet a saját biztosítottjaiért, és jövőre is csupán 39 euróra növelné ezt az összeget, miközben a szomszédos Csehország 65 eurót fizet a biztosítóknak. A sajtótájékoztatón részt vett hét szakmai szervezet ezért azt követeli, hogy az állam legalább 54,6 eurót fizessen a gyermekekért, nyugdíjasokért, munkanélküliekért stb., és növelje az egészségügy költségvetését.

450 milliót követelnek

Marián Kollár elmondta azt is, hogy a költségvetés nem veszi figyelembe az állam gazdasági helyzetét, és azzal számol, hogy 3,14 százalékkal fognak növekedni a bérek. „Ezzel szemben a valóság az, hogy a pandémia miatt nőtt a munkanélküliek száma, sokkal többen voltak betegszabadságon, és a nehezebben elérhető ellátás következtében sokak állapota romlott. A kórházak és rendelők kiadásait a védekezési eszközök és fertőtlenítőszerek is növelték, a tavasszal ígért jutalmat pedig máig sem láttuk. A kormány megalakulása óta, azaz nyolc hónapja szeretnénk találkozni az egészségügyi miniszterrel, erre sem került sor. De nem adjuk fel, bízunk abban, hogy kíváncsi a szakmai szervezetek véleményére és meghallgatja a javaslatainkat.”

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy a kivéreztetett egészségügyből tömegesen távozó orvosokat nagyon nehéz lesz pótolni. „Abba az irányba tartunk, hogy csak korlátozott mértékben tudjuk majd ellátni a betegeket” – figyelmeztetett. Bár közeleg az év vége, a magánorvosok még nem kötöttek szerződést egyik biztosítóval sem, mert a feltételeket elfogadhatatlannak tartják.

Ha 200 milliót találtunk az országos tesztelésre, és újabb százmilliókat akarunk rászánni, találhatunk 450 milliót arra is, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Betegek ezrei várnak fontos vizsgálatokra, elhalasztott műtétekre. A Ne hazardírozzunk az egészséggel kezdeményezésünk ankétját, amelyet egy hónapja indítottunk, eddig 100 ezren töltötték ki, ez azt jelenti, hogy támogatják az igyekezetünket” mondta Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke.

Marián Kollár bízik abban, hogy Marek Krajči egészségügyi miniszter fogadja őket, és a parlamenti képviselőket sikerül megnyerniük, hogy módosítsanak a költségvetésen. Arra az esetre, ha nem járnak sikerrel, további lépéseket terveznek, de ezekről még korainak tartotta nyilatkozni.

 

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?