A magyar világutazó és a pápua feleség

pápua

Bíró Lajos azon utazók egyike, akinek élete, felfedezései világszenzációnak számítottak.

Veres István egy korábbi cikkében így ír róla:

Bíró Lajos a pápuák közt élve feleséget is választott magának. Az erről szóló cikkét életrajzának ismerői némileg túlzásnak, kiszínezett történetnek tartják, mindenesetre a helyi szokásokra vonatkozó adatokat tudós lévén Bíró nyilván nem maga találta ki. Szóval, hogy ismerősei unszolására feleséget választott magának, de csak egyet, még ha a helyi szokás az volt is, hogy egy férfinak legalább kettő dukál (a feleségeknek pedig külön-külön egy-egy ház). Marapua, vagyis a menyasszony kikérésének szertartása nagyrészt abból állt, hogy a hozzátartozók a menyasszonnyal együtt sírtak, majd hirtelen abbahagyták.

Aztán megkérdezték a menyasszonytól, nálam marad-e. A válasz az volt, hogy nekem mindegy

– írja Bíró. Marapuával elvoltak békében, azt leszámítva, hogy európai ételekre nem lehetett őt rászoktatni, sem leszoktatni arról, hogy kókuszzsírral és kókuszkorommal sminkelje magát, és vörösföld-iszappal ékesítse testét. Amikor pedig 1901-ben Bíró visszautazott Magyarországra, feleségét otthagyta, egy pápua nő ugyanis a szokások szerint soha nem hagyhatta el hazáját, hiszen ő a családalapító.


 

Hogy hogyan került a pápuák földjére? A cikkre kattintva elolvashatja!

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?