Hegyi-Karabah – Örményország 121 települést ad át Azerbajdzsánnak

Hegyi-Karabah

Az örmény kormány hétfőn nyilvánosságra hozta annak a 121 településnek a listáját, amelyet az el nem ismert hegyi-karabahi örmény vezetéssel egyetértésben átad Azerbajdzsánnak.

A települések feletti ellenőrzést az örmények részben a legutóbbi fegyveres konfliktusban veszítették el, másokat viszont harc nélkül kényszerülnek átengedni Azerbajdzsánnak a november 10-én megkötött tűzszüneti egyezmény értelmében.

Azerbajdzsán, illetve az Örményország által támogatott hegyi-karabahi örmény fegyveres erők között szeptember 28-én újult ki a konfliktus a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország november 10-re virradóra állapodott meg a harcok lezárásáról.

A tűzszüneti egyezmény értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén. A megállapodás szerint megtarthatja őket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel tartott szombati találkozóján sürgette a Hegyi-Karabahban élő különböző vallások és etnikumok békés együttélési feltételeinek megteremtését, véget vetve a visszatérő súlyos konfliktusoknak a keresztény örmények és a muszlim azeriek között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?