Matovič szerint Sulík járványkezelési terve a pokol felé vezető út

Matovič Sulík
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő „kisgyereknek” nevezete Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, aki hétfőn mutatta be a koronavírus-járvány megfékezésre irányuló tervét.

Matovič szerint Sulík terve nem más, mint az egészségügyi minisztérium és Csehország járványtervének másolata, azok egybeolvasztása.

A kormányfő úgy véli, az SaS elnöke által hétfőn bemutatott járványkezelési terv a pokol felé vezető út. Populista játéknak nevezte azt, amelyből hiányzik a szolidaritás.

atovič kritizálja a regionális megközelítést, szerinte ez felelőtlenség. „Ha az ország nyugati része zöldellni fog, és közben nem érdekelni bennünket, hogy a keleti rész lángokban áll, az felelőtlenség. Vagyis nem fog érdekelni bennünket, hogy az ország más részein emberek halnak meg, csak itt Pozsonyban (Bratislava) étterembe mehessünk, és ott rágyújthassunk egy szivarra?" – tette fel a kérdést Matovič. „Szlovákiára egységes országként kell tekintenünk" - hangsúlyozta.

Szerinte az SaS járványkezelési terve nem lehet téma a hétfői ülésen, mert azt Sulíknak először a szakértői konzílium elé kell terjesztenie, és ha ott megkapja a szakértők jóváhagyását, akkor megvitatja a központi válságstáb. A Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter által kidolgozott terv is megvitatásra vár.

„Ma szerettük volna bemutatni, de mivel állandó káosz vannak, először hadd mutassa be a tervét Sulík, vizsgálják meg a szakértők, és határozzák meg, mi szerint haladjunk”

– mondta Krajčí.

A teszteléssel kapcsolatban Matovič azt mondta, a központi válságstáb egyetértett a rendszerrel, azzal, hogy így szorítsák vissza a járvány terjedését, hogy a napi esetszám ne haladja meg az 500-at.

A kormányfő úgy véli, ő nem egy ilyen terv kidolgozását adta házi feladatul Sulíknak, hanem hogy egy alternatív javaslattal álljon elő a közösségi tesztelést illetően.

Sulík, aki a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter előtt érkezett a központi válságstáb ülésére, elmondta, azt várja, hogy megvitatják a tervet. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter közölte, november 30-ig kinyitnák az iskolákat. Matovič az újságírók előtt azt üzente neki, először beszéljen inkább a pártelnöke lelkére, hogy az SaS ne változtassa meg az azzal kapcsolatos álláspontját, amiben korábban már megállapodtak. Matovič egyúttal jelezte, olyan javaslattal áll elő, hogy legalább az érettségizők mihamarabb elkezdhessenek újra iskolába járni.

(Denník N, TASR)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?