5 tipp, hogy édes legyen a november

szotyolazo

Most, hogy tetőzik a Covid második hulláma, mindenki megfeledkezik egy szép globális népszokásról, amelyet a népnyelv felénk csak úgy emleget, hogy őszi depresszió. Az alábbi tippekkel felvehetjük vele a versenyt.

1. Aggódással. Nincs jobb módszer a november hátrányainak előnyben részesítésére, mint az életvitelszerű, folyamatos aggódás. A jövőt nem ismerjük, és nem is ismerhetjük. Az ember viszont kíváncsi lény, folyamatos vágyat érez, hogy megoldhatatlan kérdésekre keresse a választ, ezért szeret a jövővel foglalkozni, már ha az aggódás foglalkozásnak számít. Persze, jól tudjuk, hogy nem számít annak, hiszen ha ez egy foglalkozás lenne, számos munkahelyre keresnének hivatásos aggodalmaskodót. De nem keresnek, ami azt is bizonyítja, hogy az aggodalmaskodás egy felesleges foglalatosság. Sokan mégis ezzel édesítik depresszív napjaikat, úgyhogy lehet benne valami, hiszen ilyen sok millió ember csak nem tévedhet.

2. Esős dalokkal. Teherautókat lehetne megpakolni a novemberi esőről szóló slágerekkel. Ott van a Gunsʼn rosestól a November rain (novemberi eső), egy meglehetősen hosszú, balladisztikus szerzemény, amelyet 1992-es kiadásától kezdve számtalanszor lejátszottak már a világ számos országában. Arról szól, hogy az embereknek egymásra is szükségük van, és a magányra is. Vagy Marie Rottrovától a Lásko voníš deštěm. Ezzel kapcsolatban érdemes elidőzni a dalszöveg értelmezésén, nem mindenkinek világos ugyanis, hogy a szerző a szerelmét tartja esőszagúnak, vagy magát a szerelmet. Mindenesetre úgy tűnik, az eső adja meg a november romantikáját, itthon és külföldön egyaránt.

3. Cukorral. Sokak szerint egyetlen dologgal vehetjük fel az esős és depresszív novemberrel a harcot, ez pedig a cukor. Legjobb, ha ilyenkor langyos sütik formájában fogyasztjuk. Frissen sült mákos kalács vagy diós bejgli, esetleg vajjal alaposan megpakolt pisztáciás baklava segíthet abban, hogy a cukor hatásai ne érdekeljenek minket. Ha képes megédesíteni a novemberünket, nem fogunk arra gondolni, hogy a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is, B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Növelheti a stresszt (főleg, ha elfogy), megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet, csontritkulást és fogszuvasodást idézhet elő. Aki felejtett már ki süteményből cukrot, az tudja, hogy nem megoldás, ha kihagyjuk.

4. Charlize Theronnal. Nincs mese, meg kell nézni az Édes november című amerikai romantikus filmet is. Arról szól, hogy a fiatal és csinos, barna hajú Keanu Reeves odaköltözik a fiatal és csinos, szőke hajú Charlize Theronhoz, majd kap tőle egy kinyúlt tyeplákifelsőt, aztán élik a kis szerelmetes életüket San Fransisco utcáin. Hanem egyszer csak a nő elkezd valami gyógyszereket szedni, meg hangulatingadozásai lesznek, ráadásul kiderül, hogy gyógyíthatatlan beteg. A film tanulsága röviden: amit megtehetsz októberben, ne halaszd novemberre.

5. Hagyományőrzéssel. Mivel régen minden jobb volt, novemberi kínjainkra is érdemes elődeink életmódjában keresni a választ. Mit csináltak ilyentájt ük- és dédszüleink azon kívül, hogy örültek, ha nem maradtak ott valamelyik fronton, ha nem vitte el őket a spanyolnátha vagy a gyermekágyi láz? November derekán behajtották a legelőkről az állatokat, továbbá kukoricát morzsoltak és káposztát savanyítottak. Cselekedjünk mi is hasonlóan!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 47. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?