Forró: várjuk ki a jogállamisági mechanizmusról szóló döntést

Forró Krisztián
Pozsony |

Két tűz közé szorult az MKP az uniós támogatások jogállamisági követelményeivel kapcsolatban. Míg a magyar kormány megvétózta, a szlovák kabinet támogatja azt.

Az MKP egyelőre tartózkodóan nyilatkozott az uniós költségvetésbe épített jogállamisági mechanizmusról. A párt elnöke, Forró Krisztián szerint az MKP-nak nincs ráhatása erre a folyamatra. Ugyanakkor magával az elvvel kapcsolatban, mely szerint az uniós támogatásokat a jogállamiság állapotához kössék, sem foglalt állást.

„Ezzel kapcsolatban még folynak a tárgyalások, és kíváncsiak vagyunk, mi lesz ennek a vége”

– mondta lapunknak Forró.

Az MKP a kérdésben nincs egyszerű helyzetben, mert míg stratégiai partnere, a magyar kormány megvétózta az uniós költségvetést, amiért nem ért egyet a jogállamisági mechanizmussal, addig a szlovák kabinet támogatja azt. Az MKP pedig a magyar kabinet mellett a szlovák kormánnyal is igyekszik jó viszonyt ápolni. 

V4-ből V2

Míg Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában, egy népszerű összeesküvés-elméletre építve, a mechanizmus kapcsán Soros György magyar származású amerikai milliárdosról és az ő vélt machinációiról beszélt, addig Ivan Korčok (SaS jelölt) szlovák külügyminiszter kijelentette, a szlovák kormány támogatja a mechanizmust. 

A szlovák tárcavezető szerint ugyanis az uniós törekvés, így a jogállamiság követelményeinek fokozott érvényesítése, összhangban van a pozsonyi kabinet programjával. A miniszter még múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ezt ki, ahol hangsúlyozta, a jogállamisági mechanizmusnak nincs köze például a migrációhoz.

Korčok egyben arról is beszélt, igyekszik a témában jobb belátásra bírni a magyar és a mechanizmust szintén elutasító lengyel felet. A cseh kormány is támogatja a jogállamisági mechanizmust.

Az uniós támogatások

Az Európai Unió következő hétéves programozási időszakának 1824 milliárd eurós költségvetésébe, amelyben a világjárvány utáni gazdasági mentőcsomag is benne van, az uniós szervek beépítenek egy olyan rendszert, amely segítségével le lehetne állítani annak a tagállami kormánynak folyósított támogatásokat, amely megsérti a jogállamiság elveit. Így például a bíróságok függetlenségének megsértése vonhat maga után ilyen következményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?