Az állatok tartási körülményei

disznó

A háztáji állattartásban is fontos, hogy megfelelő körülmények között legyenek az állatok. Könnyebb az állatok gondozása, ha az istálló vízzel, villannyal és csatornarendszerrel van felszerelve.

Télen a legnagyobb gondot a jó minőségű ivóvíz itatása okozza. Mivel a vízvezetékrendszer elfagyhat, megoldás lehet a temperált víz biztosítása. A folyamatos vízmozgást rendszeresen ellenőrizni kell. Az ivóvíz hiánya a termelés csökkenéséhez, kiszáradáshoz és akár elhulláshoz is vezethet.

Az állatok számára kulcsfontosságú a megfelelő istálló, déli-délkeleti fekvéssel. Az istálló legyen kellően napfényes, védjen az időjárás viszontagságaitól, legyen megfelelő páratartalmú, ne legyen nedves vagy huzatos. A párás, nyirkos ólakban tartott állatok étvágytalanok, rosszabbul értékesítik a takarmányt, könnyebben megbetegszenek, és akár el is pusztulhatnak. Nélkülözhetetlen a gyakori almozás és a rendszeres szellőztetés.

Az istállóban a hőmérséklet a nap folyamán nagy mértékben változik. Akkor mondható ideálisnak, ha a padlózat és a mennyezet között 2,5–3ºC a különbség, és a meleg az istálló közepétől a külső falak felé csökken. Nagy eltérés esetében a hideg falak belső felülete nyirkossá válik, hővezető képességük nő, és elnyelik az állatok által termelt meleget.

Lényeges a telepítési sűrűség is: a túlzsúfolt, rosszul szellőző istálló hamar túlmelegszik, ezzel szemben a nagy ólakat egy vagy két állat nem tudja felmelegíteni. Szellőzőnyílások és ventillátorok segítségével az istállólevegő esetleges káros összetétele (ammónia, kénhidrogén,...) kiküszöbölhető.

Lényeges biztosítani az istálló jó megvilágítását is, mert a világítási idő hossza és a fény erőssége hatással van a termékenységre és az egészségi állapotra. Az egészséges állatok jobban viselik a stresszhelyzetet és a hideget.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?