Gomba az étlapon

gomba

A gombákat nem soroljuk sem a növények, sem pedig az állatok közé, nincs lábuk, levelük és gyökérzetük, az élővilág önálló csoportját képezik. Amit fogyasztunk, az a gomba felszínen megjelenő termőteste.

A legismertebb ehető gombák

A vadon termő gombák közül közkedvelt pl. a vargánya, a rókagomba, az őzláb-, a kucsma- vagy a galambgomba. Vannak köztük kifejezetten aromás ízű fűszergombák is, ilyen a lila és az illatos pereszke, a szegfűgomba, a tölcsérgomba, s közülük is a legértékesebb a francia szarvasgomba.

A termesztettek közül leggyakoribb a csiperke, a közönséges és az aranysárga laskagomba, s az utóbbi időben kezd elterjedni az Ázsiában őshonos shiitake is.

Figyelem!

Ha nem végeztünk gombaszakértői tanfolyamot, akkor a magunk gyűjtötte gombákat mindig mutassuk meg szakellenőrnek. Egyetlen tévesen azonosított, mérgező gomba is súlyos megbetegedést, akár halált is okozhat.

Miért együnk gombát?

A gombák fogyasztása kevés kalóriafelvétellel jár, 10 dkg-ban 20–40 kcal van. Gazdagok viszont az emberi szervezet számára létfontosságú aminosavakban és más tápanyagokban, melyekhez csak sejtfaluk elroncsolásával lehet hozzájutni; aprítás, darálás, áttörés, hőkezelés révén több tápanyaguk hasznosul. Mivel rostban is gazdagok, fogyasztásuk ajánlott székrekedés ellen, és minden olyan diéta esetén, amikor rostdús étrend javasolt. A cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mire kell odafigyelni?

Fertőzés, ételmérgezés alakulhat ki, ha a gombás ételt hosszabb ideig tároljuk, vagy hiányos higiéniai körülmények között készítjük. Gyomor- és bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek epe- vagy bélgyulladásos betegségek esetén. Gyerekeknél, időseknél emésztési zavarok fordulhatnak elő, ha sokat esznek egyszerre az ételből. Egyes gombafehérjék allergiát válthatnak ki, és allergiás tüneteket okozhat az is, ha egyszerre túl sok gombát fogyasztunk, vagy egymás után többször eszünk gombás ételt.

A konyhában

Gombából készíthetünk leveseket, krémeket, egytálételeket, köreteket és töltelékeket is, a nagyobb fejeket pedig meg is tölthetjük. Különleges textúrájuk miatt húspótlóként is alkalmazhatók. Elkészítésükre a pirítás, a grillezés, a sütőben sütés, a főzés és a párolás is alkalmas.

A csiperkegomba egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha tisztítás és a tönkök eltávolítása után egy szárazon forróra hevített serpenyőben néhány perc alatt rázva-keverve megpirítjuk, hozzáadunk egy kevéske olívaolajat és friss petrezselymet, majd sózzuk-borsozzuk, és már tálaljuk is.

Tanácsaink

  •  A nyers gombákat legfeljebb 2-3 napig tárolhatjuk hűvös, száraz helyen szétrakva, hogy ne érjenek össze.
  •  Vásárláskor csak ép, egészséges példányokat vegyünk.
  •  A friss termesztett gombát nem kell meghámozni, csak alaposan megmosni.
  •  A vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit el kell távolítani.
  •  A gombaféléket rövid ideig pirítsuk, pároljuk, és kb. 10–15 percig főzzük.
  •  A gombaételek gyorsan romlanak, ne tároljuk, ne tegyük hűtőbe, a főzés napján együk meg.
  •  A legtöbb gombát szeletelve vagy egészben lefagyaszthatjuk, aromáját megtartja, de ne tároljuk hosszú hónapokig.
  •  Egyes gombafajok száríthatók is, a legértékesebb szárítmány a vargányából készíthető.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?