Csehországban folytatódik a járványhelyzet mérsékelt javulása

koronavírus Csehország

Csehországban csütörtökön 6471 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, amely 1402-vel kevesebb, mint egy hete volt, de ezen a héten ez a legmagasabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel közölt adatokból.

Az új igazolt fertőzések napi száma két hete csökkenő tendenciát mutat. Míg október végén, november elején a napi esetszám 15 ezer körül mozgott, ezen a héten 4–6 ezer között volt. Tény azonban, hogy kevesebb a tesztelés is. Míg korábban napi 40-45 ezer tesztet végeztek, jelenleg ez a szám 30 ezer körül mozog. A pozitív eredményt kimutató tesztek aránya a héten 25 százalék alá esett vissza.

Csehországban jelenleg 95 501 az aktív fertőzöttek száma, a kórházakban kezelt betegeké 6555-re csökkent. A súlyosnak minősített esetek száma ezer alá esett vissza. Az elhalálozások száma a korábbinál lassabban, de tovább növekszik. Csütörtökön 59-en haltak meg, és ezzel a járvány áldozatainak száma 3353-ra emelkedett.

A kormány pénteki rendkívüli ülésén várhatóan hivatalosan is meghosszabbítja a szükségállapotot december 12-ig, de egyes óvintézkedések szigorát enyhíteni fogja.

Jan Blatný egészségügyi miniszter  valószínűnek nevezte, hogy jövő szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói térhetnének vissza az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. Az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lépne életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnének együtt.

Andrej Babiš kormányfő a szükségállapot meghosszabbításáról folytatott parlamenti vitában csütörtökön azt mondta, hogy a helyzet javulása a megszorító óvintézkedések következménye. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye „most márt minden mögöttünk van”.

„Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el” – hangsúlyozta Babiš, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?