Januártól fizetni kell a vérhígító gyógyszerért?

gyógyszer

A szélütést szenvedett vagy arra hajlamos betegeknek – az egészségügyi minisztérium terve szerint – 2021 januárjától valószínűleg fizetniük kell a hatásos és biztonságos antikoagulációs, vagyis vérhígító gyógyszerekért. Ezek a preparátumok akadályozzák meg az agyi eret elzáró vérrög képződését. Mind a szakmai, mind a betegszervezetek határozottan tiltakoznak e szándék ellen, mert nagymértékben rontaná a kezelés minőségét.

2010-ig csak olyan gyógyszerek voltak, amelyek szedése esetén gyakori vérvétellel kellett ellenőrizni a véralvadás intenzitását. Az elmúlt évtizedben óriási haladást történt ezen a téren. Olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyeknél nem szükséges a vér alvadékonyságát ellenőrizni, ráadásul hatásosabbak a szélütés megelőzésében, és kisebb a belső vérzés esélye is. Ezek az új orális antikoagulációs preparátumok. Az egészségügyi minisztérium terve szerint január elsejétől havonta saját zsebből 30-80 eurót kellene hozzáfizetniük a betegeknek ezekért új gyógyszerekért.

Létfontosságú kezelés

Modern antikoagulációs kezelést ma Szlovákiában 75 ezer beteg kap. Ez védi őket az első és az ismételt agyi érkatasztrófától. Számukra létfontosságú ez a kezelés azért, hogy tovább éljenek. A betegek döntő többsége szenior.

Az agyi ér elzáródása, vagyis a szélütés nagy terhet ró a társadalomra, ugyanis a betegek több mint a fele magatehetetlenné válik, az állam támogatására és a családtagok segítségére van utalva. Nagy részük megbénul, beszédhibássá válik, romlik a látása, epilepsziát kap, nem élhet normális életet. Az új gyógyszereknek köszönhetően azonban a szélütések jelentős részét sikeresen meg lehet előzni.

„Mivel a szélütés gyakran megismétlődik, egy éven belül akár többször is sújthatja a beteget, fontos, hogy a minimumra csökkentsük a a kockázatot. Ezt teszik lehetővé az új véralvadásgátlók, amelyek hígítják a vért, és védenek az újabb vérrögök kialakulásától. Szerintem az orvostudomány ezzel jelentős mértékben járul hozzá a szív- és érrendszeri betegek biztonságához és egészségvédelméhez” – mondta dr. Zuzana Gdovinová, a Szlovák Neurológiai Társaság elnöke. Januártól a szenioroknak fizetniük kell ezekért a gyógyszerekért.

Eredeti vagy generikum?

Miért alakult ki ez a helyzet? Szlovákia az EU-országok közül az egyedüli, amely jóváhagyta a generikus gyógyszer használatát a szélütésen átesett vagy arra hajlamos betegek kezelésében (azonos hatóanyagú, nem eredeti gyógyszerről van szó, ami azonban nem esett át széles körű tesztelésen, s többségében Kínában vagy Indiában gyártják).

Ha a generikus gyógyszer az eredeti preparátum molekuláját tartalmazza, ez gazdasági szempontból megmagyarázható. Gond akkor jelentkezik, ha generikus gyógyszerrel – kizárólag gazdasági okokból – nem azonos, hanem hasonló molekulákat akarunk helyettesíteni, amelyeknek eltérőek lehetnek a tulajdonságaik. Ez lehet a következménye a minisztérium említett tervének.

„Minden szakorvos, aki véralvadást csökkentő kezelést ír fel a betegnek, a páciens adottságaiból, egészségi állapotából indul ki. Elsősorban azt veszi figyelembe, volt-e már szélütése vagy hajlamos-e rá, milyen a kezelés okozta belső vérzés kockázata. Tudni kell, hogy az új antikoagulációs gyógyszercsoport négy gyógyszeréről a bizonyítékokon alapuló orvoslás – épp a vérzés különféle kockázataira való tekintettel – úgy tartja, nem lehet csak úgy megváltoztatni” – magyarázta dr. Robert Hatala kardiológus, a Szlovák Aritmiai Társaság elnöke.

Új vérhígító gyógyszert több mint 75 ezer ember szed Szlovákiában, s közülük csak 25 ezernek ajánlott januártól a generikus gyógyszer. 50 ezren olyan gyógyszert szednek, amelynek nincs generikus változata. A tervezett módosítás ezt a nem veszi figyelembe, s minden, vérhígítót szedő beteget egy kalap alá vesz.

Tiltakoznak a szakmai szervezetek

„Orvosi szempontból megengedhetetlen, hogy 50 ezer betegnek csak azért változtassák meg a kezelését, mert az olcsóbb. A gyógyszer megváltoztatását követő belső vérzés kockázata nagy, ezért nem szabad a gazdasági előnyöket a beteg biztonsága elé helyezni” – jegyezte meg dr. Peter Hlivák, a Szlovák Kardiológiai Társaság elnöke.

Mind a Szlovák Kardiológiai Társaság, mind a Szlovák Neurológiai Társaság állítja: a kezelést nem szabad megváltoztatni, ebben az esetben az eredeti gyógyszert nem lehet generikumra cserélni. Felhívják a figyelmet az esetleges súlyos kockázatokra és a vérzést kiváltó szövődményekre. A minisztérium tervezett szabályát a Betegek Jogvédelmi Szövetsége sem helyesli.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?