A herbicid-toleráns napraforgók

napraforgó

A napraforgó termesztésében fontos szerepe van a gyommentes környezet kialakításának. A vegyszer- és vetőmaggyártó cégek olyan technológiákat eszeltek ki, amelyekkel könnyebb lehet tisztán tartani az állományt.

A napraforgó fontos olajnövényünk, a magasabb hozam eléréséhez lényeges a gyommentes környezet kialakítása. Itt viszont gondot okozhat az, hogy az uniós rendelet értelmében már nem lehet használni a vetés előtti „bedolgozásos” technológiát a trifluralin hatóanyagú szerek esetében. Marad a vetés utáni, kelés előtti preemergens technológia, amely sikere viszont nagyban függ a lehulló csapadéktól.

A legkevesebb problémája a gazdának a gyomokkal akkor lesz, ha jól gyomirtott kalászos után veti a napraforgóját. A preemergens gyomirtásnál oda kell figyelni, hogy a talaj tökéletesen mentes legyen a szármaradványtól, jól eldolgozott, aprómorzsás szerkezetű legyen. Az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül a gyomirtási technológia, aminek köszönhetően a napraforgó ellenállóvá vált a gyomirtó szerekre, így posztemergens kezelésként is sikeresen lehet védekezni a kétszikű gyomokkal szemben. Ezek lettek az úgynevezett herbicid-toleráns hibridek. Mivel a gazdák már most azon gondolkodnak, milyen vetőmagot vásároljanak, nézzük meg, mit kínál a két gyomirtási technológia, a Clearfield és az Express.

Az Express-technológia az FMC „konyhájából” került ki, alapja a tribenuron-metil hatóanyag alkalmazása, amely hatékony a parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövisek, disznóparéj és libatopfajokkal szemben a gyomnövények 2–4 leveles állapotáig, de tőlevélrózsás fejlettségében irtja például a mezei aszatot is.

A Clearfield-technológia a BASF találmánya, alapja az imazamox hatóanyagú herbicid alkalmazása. Ehhez párosul azon hibridek vetése, amelyek ellenállóak ezzel a hatóanyaggal szemben. Ennek a továbbfejlesztett változata a Clearfield Plus, amely biztosítja a nagyobb mértékű rezisztenciát a herbicidekkel szemben. Az imazamox hatékonyan felveszi a harcot a gyomnövények 2–4 leveles fejlődési fázisában a napraforgó magról kelő kétszikű gyomjaival szemben, mint például a parlagfű, csattanó maszlag, disznóparéjfajok, szerbtövisek, de hatékony a magról kelő egyszikűekkel szemben is (kakaslábfű, vadzab).

Mindkét technológiához a vetőmag-nemesítők olyan napraforgót nemesítettek ki, amelyek ellenállók az említett hatóanyagokkal szemben. Mivel két hatóanyagról van szó, a két csoport gyomirtó szereit nem szabad felcserélni, vagyis a Clearfield napraforgóban nem alkalmazható az Express gyomirtója, illetve fordítva.

Mindkét technológiának vannak előnyei és árnyoldalai, épp ezért a vetőmag, illetve a technológia megválasztásánál gondosan ügyelni kell a terület kiválasztására, különös tekintettel a gyomflórára, illetve azt is mérlegelni kell, milyen agrotechnikát tudunk alkalmazni. A piacon nincs hiány egyik technológia vetőmagjából sem, csak igazodni kell a választásnál a körülményeinkhez.

(cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?