Rokonlelkek egymásra találása

dd

Öt nap alatt 16 ezren nézték meg a YouTube-on Palya Bea új videoklipjét, amely a Hinta című dalhoz készült. Manapság kevés az olyan klip, amelyről egy órán át lehet beszélgetni az alkotókkal, és a végén a riporter úgy érzi, még egy csomó kérdése lett volna. Ráadásul a rendező és a dal szerzője is szlovákiai, közelebbről kassai, utóbbi szerepel is a klipben.

További fontos adalék, hogy Szaszák György rendező-operatőr a Magas-Tátrában és a Szepességben talált gyönyörű helyszíneket, de forgattak a Gablyasz Péter kertje mellett fekvő erdőben is, amely lelki szempontból is meghatározó a dalszerző számára, hiszen életének szerves része. Mindjárt megtudhatják, miért.

De kezdjük a Hinta című dal születésétől. Gablyasz Péter a zene mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozik, az ő fejéből pattant ki például a kassai Miből lesz a zenebogár?, amelynek lényege, hogy színvonalas amatőr együttesek lehetőséget kapnak már befutott előadókkal közös koncerten fellépni. Egy ilyen estre hívta meg Péter Palya Beát 2018-ban, majd a rendezvény után jammeltek egy kicsit a zongoránál, és kiderült, hogy abszolút egy hullámhosszon vannak. 

„Az a tervem, hogy a Zenebogár valamennyi vendégszereplőjével felveszek egy-egy közös számot, amelyekből később majd összeállítok egy CD-t. Bea ott helyben beleegyezett, hogy felénekli egy dalomat. A következő év tavaszán küldtem el neki a demót, szöveg nélkül, mert azt ő vállalta. Épp Horvátországban autózott, úgyhogy volt ideje alaposan meghallgatni, és tetszett neki. Ki is tűztük a felvétel időpontját, jó előre, hogy biztosan beférjen Bea sűrű programjába. Aztán a budapesti stúdióban a zenészek és a technikusok elkezdték pedzegetni, hogy ennek a dalnak fel kellene kerülnie Bea új albumára. Én arra számítottam, hogy majd megosztja a Facebookon, esetleg lemegy egyszer valamelyik rádióban, és ennyi. Ehhez képest az Élet című Palya Bea-album egyik vezető dala lett, öt rádiócsatornát is érdekelt, ami manapság hatalmas dolog, és klip is készült hozzá” – meséli Gablyasz Péter a „rablás” részleteit, amelybe persze örömmel beleegyezett.

ddd

Ráadásul készült a dalból egy szlovák verzió is, amelyen Bea szlovákul, Péter pedig magyarul énekel. A szöveg hasonlít a magyarhoz, a klipforgatáson ezt a változatot is felvették, már csak a vágás van hátra. De ez a téma egy külön misét is megérdemel, majd a maga idejében, jövő januárban. 
Szaszák György (Xlpixel Media) úgy került képbe, hogy jó barátja a zeneszerzőnek. Ő már a kész dalt hallotta, és azonnal megszületett a fejében egy történet – gyorsan diktafonra kellett mondania, mert épp autót vezetett. „Olyan volt, mintha letöltötte volna az agyam valahonnan” – emlékszik vissza a rendező-operatőr, aki eredetileg csak operatőr lett volna, aztán egyedül vezényelte le a forgatást, mert a forgatókönyv társszerzőjét, a szintén kassai Tóth Károlyt nem engedték el arra a hétvégére az RTL klubos sorozatból, amelyben szerepel. A rendezőasszisztens pedig Szaszák György párja, Pásztor Eszter volt, aki Európában nyugodtan végigsétálhat az utcán, Indiában azonban nem mindenütt, mert rendszeresen szerepel bollywoodi filmekben. „Eszter a klip utószínezésénél is ott ült mellettem, és szigorúan rám szólt, ha túl erős színekkel akartam pótolni a forgatás során kevés fénnyel felvett snitteket” – árulta el Gyuri. 

A klip egy férfi és egy nő kapcsolatának szimbolikus etűdje, a „fent és lent” képi megfestése. „A hinta a biztonságot adó anyaméh parafrázisa, a kötél a kilátástalanságot, de egyben az életet adó köldökzsinórt is jelentheti. Az erdő a közösséget, a családot jelképezi. A férfi egy lomblevelű erdőből indul el hosszú útjára kietlen mezőkön keresztül, mire eljut a nő tűlevelű erdejébe, a hegyekbe”. A történet végén mégsem találnak egymásra, a nő elfut a férfi elől, mert úgy érzi, más az útjuk. „Az életben gyakran előfordul, hogy sokáig futunk valaki után, aztán kiderül, hogy mégsem őt szánta nekünk a sors. Ebben a klipben is elmarad a várva várt beteljesülés.”

ddd

A fiúk egy csomó érdekes forgatási kulisszatitkot is elárultak. Az első másodpercekben feltűnő Kövesdi Szabó Mária, a kassai Thália Színház legismertebb művésznője például úgy került fel a „hintára”, hogy rokoni kapcsolat fűzi őt Gablyasz Péterhez. Nyilván nem csak ezért mondott igent a felkérésre, de így sokkal könnyebb volt a szervezés. A klipben Péter kislánya, Gablyasz Lilla is szerepel, ő a fuvolás lány az egyik hintán, akinek egyébként már saját szerzeményei is vannak, úgyhogy valószínűleg nem először és utoljára írtuk le a nevét. Tulajdonképpen az egész forgatás családi-haveri alapon, minimális pénzből, két nap alatt zajlott le. Az eredmény ehhez képest több mint figyelemre méltó. Talán kimondhatjuk – hiszen nem vagyunk elfogultak – , hogy Palya Beának ez az eddigi legjobb videoklipje. Az első visszajelzések is ezt támasztják alá. 

dddddd

Az énekesnő és a zeneszerző életében van még egy közös pont: mindketten intenzíven gyakorolják a Wim Hof meditációs módszert, amely a légzéstechnikán alapuló, a hideg elviselését segítő tréning. Ennek köszönhetően Palya Bea októberben is órákon át üldögélt a hintán egy szál rövid ujjú ruhában a Tátrában, Péter pedig 45 percen át feküdt a fagyos földön egyetlen snitt kedvéért, és mezítláb sétált az avaron. Elmondta, hogy naponta így indul útnak a kertvégi lombos erdőbe, amelyben élete fordulópontjain is választ talált kérdéseire. Ott fogant meg a Hinta című dal ötlete is, szóval tényleg varázslatos hely lehet. A tűlevelű erdőt pedig Gyuri találta Újtátrafüred (Nový Smokovec) mellett, a 15 évvel ezelőtt pusztító vihar által letarolt területen. Friss, fiatal, erős fák nőttek ott, a természet gyorsan visszavette, ami az övé. Ez mindenképp biztató, főleg ezekben a nehéz időkben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?