Legyőzi magát Trump?

Donald Trump

Beláthatatlan, mihez vezet az eredmény további megkérdőjelezése.

Elérkeztünk az amerikai elnökválasztási saga végéhez. A végeredmény 306 elektori szavazat Bidennek, 232 Trumpnak. És valamivel nagyobb előny, mint amennyivel Trump 2016-ban nyert. A fő különbség pedig, hogy 4 éve Trump annak ellenére nyert, hogy országos szinten kétmillió szavazattal kevesebbet kapott Hillary Clintonnál. Biden most ötmillió vokssal többet gyűjtött, mint Trump.

Majdnem két hetet kellett várni, hogy megtudjuk, pontosan mennyivel is nyert Biden. Igen, Trump valóban jobban szerepelt a vártnál, de Biden 10 százalékpontos közvélemény-kutatások szerinti előnye mégis elég lett. Ezek a tények. Ezekkel párhuzamosan fut Trump és pártolóinak alternatív valósága, Mike Pompeo külügyminiszter pár napja is arról beszélt, zavartalan átmenet lesz a következő Trump-kormányba.

Idősebb George Bush volt a legutóbbi elnök, akit nem választottak újra első elnöksége után, 1992-ben. „Így látjuk mi, és így kell látnia az országnak: a nép döntött, és mi tiszteljük a demokratikus rendszer méltóságát” – mondta beszédében, melyben beismerte és elfogadta vereségét. Bill Clintonnak jó munkát kívánt, és az ország jövője érdekében az együttműködést és a sima átmenetet hangsúlyozta.

A demokratikus rendszer és intézmények tiszteletben tartása sajnos távol áll Trump elnöktől. Már a kampánya alatt több államban azonnal pereskedni kezdett, ahogy Biden a levélszavazatok alapján elkezdett felkapaszkodni. Trump minden elképzelhető dologra hivatkozva indított pereket, ezek nagy részét már most kidobták a bíróságok.

Legutóbb a 2000-es választás volt az, amikor újraszámlálásra került sor. De akkor nem több államban, több tízezres szavazatelőnyt kérdőjeleztek meg, hanem egyetlen államon, Floridán, múlott a választás kimenetele. Ifjabb George Bush körülbelül 900 szavazattal vezetett, és a demokrata Al Gore kérte az újraszámlálást, ami több mint egy hónapon át tartott. A legfelsőbb bíróság végül leállította a folyamatot, és Gore így nyilatkozott: „Ugyan egyáltalán nem értek egyet a legfelsőbb bíróság döntésével, de elfogadom”, majd az együttműködésről, a hazaszeretetről és a kampányretorika befejezéséről beszélt.

Annak ellenére, hogy a különböző nemzetközi megfigyelők tisztának és szabályosnak nevezték a mostani választást, Trump tovább terjeszti, hogy rettenetes csalások történtek. „Vállalhatatlan, amit Trump művel” – jelentette ki az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője.

Hillary Clinton volt az egyik jelölt, aki a legnehezebben viselte a vereséget. Még az utóbbi négy évben is sokszor beszélt az orosz befolyásolásról a 2016-os választáson, ezzel hárítva saját felelősségét, de az állam stabilitását ő sem tette kockára az eredmény megkérdőjelezésével.

A mostani eredményt december 14-én fogja ratifikálni az elektori kollégium, szóval addig van ideje Trumpnak valamilyen hiteles bizonyítékkal előállni. Viszont a lakosság jelentős része bizonyíték nélkül is hisz neki, ezáltal az amerikai választási rendszer elérheti a mélypontját.

Az összes eddigi vesztes elnökjelölt vereséget beismerő beszédének egyik alapvető eleme volt a választási intézményrendszer ünneplése, majd elismerés a győztesnek, amiért meg tudta győzni a választók többségét saját tervei helyességéről. Trumpnál ennek sajnos semmi jele, csak a saját egója számít. Az sem érdekli, hogy ezzel rombolja az ország működéséhez szükséges alapvető normákat.

Szombaton több tízezer tüntető vonult fel a fővárosban, Trumpot támogatva, ez volt a választás óta a legnagyobb gyülekezés. A tüntetők nyilatkozataiból egy biztos: mondhatnak bármit a választási megfigyelők és különféle szakemberek, amíg Trump szájából nem hallják, hogy elismeri a vereséget, addig ők sem fogják. Egyetlen kérdés maradt: Mi lesz, ha Trump a georgiai vizsgálat vagy a legfelsőbb bíróság döntését sem fogadja el? Mibe taszítja az országot a távozó, 45. elnöke?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?