Prikler Mátyás Hatalom címmel rendez politikai krimit. INTERJÚ

g

Prikler Mátyás Hatalom címmel rendez politikai krimit, amely, ahogy ő mondja, legjobb esetben 2021 közepén kerülhet a mozikba. A készülő film kapcsán beszélgettünk a járványhelyzet előnyeiről és hátrányairól, a kétnyelvűségről meg arról, miért éppen Gömörben forgatták a film vidéki jeleneteit.

Őszi erdőben sétálunk, minden tele van színekkel. Milyen színekkel dolgozik az új film?

Amikor az első filmünket, a Köszönöm jólt forgattuk, az érdekelt, lehet-e úgy játékfilmet csinálni, hogy az ne tűnjön játékfilmnek. Játékfilmet csináltunk dokumentumfilmes logikával. Ehhez képest a Hatalomban ezt az egészet megfordítottuk, ott egy olyan vizuális koncepciót találtunk ki, hogy lehet-e csinálni úgy színes filmet, hogy ne legyen színes. Ne technikailag legyen fekete fehér, hanem az egész vizuális koncepció, a jelmez, a helyszínek. Úgy legyen autentikus, hogy közben nagyon is stilizált. A Hatalomnál tehát nagyon érdekelt a színkérdés.

A cselekménynek van egy erős közéleti ihletettsége. Egy uniós posztra pályázó miniszter és egy titkosügynök sorsa fonódik benne össze. Inspirált a hazai közélet?

Nem inspirált konkrét esemény, engem a hatalom érdekelt. Ha megnézzük az elmúlt néhány évezred művészetét, mi érdekesebb, mint a hatalom témája?

Talán csak a szerelem?

A kettő részben átfedi egymást, és a görög mitológia óta gyakorlatilag erről szól minden. 2013-ban beszélgettünk Marek Leščák forgatókönyvíró barátommal, hogy csináljunk új filmet. Kérdezte, mi a történet. Mondom, azt nem tudom, de a téma biztosan a hatalom. Nálam első a téma. Tarr Béla is úgy fogalmazott egyszer, hogy a történetek már az Ószövetségben elfogytak. Engem most az érdekel, hogyan működik a hatalom, hogy működik azon belül az ember. Kinek van igaza? Csinálhatsz-e egy kicsi disznóságot annak érdekében, hogy elháríts egy nagyobbat?

Miért választottatok vidéki helyszínnek éppen gömöri falvakat?

Családilag semmi közöm nincs Gömörhöz, de valami miatt mindig jártam oda, kamaszkorom óta. Két szálon fut a film cselekménye, az egyik a magas politika, a nagyváros, és van egy egyszerű falusi család története, ezeket kellett elkülöníteni. Gömör az egyik legszebb része Közép-Európának, a városok struktúrája, az emberek mentalitása alapján kicsit Erdélyhez is hasonlíthatnám. Másrészt egy olyan vidék, amellyel száz éve semmilyen politikai garnitúra, semmilyen hatalom nem foglalkozik. 1920 óta Gömör hanyatlik. Most nem trianonozni akarok, de addig a pontig ott volt polgárság, volt biznisz, volt kultúra. Erre aztán a szocializmus rátett egy réteget, később a kilencvenes évek, és ezek a rétegek egymáson megfigyelhetők. Szóval itt valami van. Külön örültem annak is, hogy részben ottani emberekkel is dolgozhattunk.

A konkrét falukat mi alapján választottátok ki?

Beültünk egy autóba, és nézelődtünk. 2018–19 telén kellett volna eredetileg forgatnunk, aztán az utolsó pillanatban borult minden. Az egészet át kellett tolni a következő télre. 2019 január-februárjában egyedül elmentem pár napra végigjárni a kiválasztott helyszíneket. Útközben valahogy eltévedtem, és akkor keveredtem egy szlovák faluba, Kisperlászra (Prihradzany). Felhívtam a helyszínekért felelős kollégát, a location managert, hogy ennek nézzen utána, mert ez nekünk kell. Aztán nem is értettük, hogy ez hogy maradt ki, mert tényleg minden falut megnéztünk, Kisperlászt meg valahogy megkerültük, minden irányból. Gömörhorkán forgattunk aztán egy kocsmában, Mellétén a helyi temetőben és a faluban, és forgattunk Turcsokon egy házban. Mondjuk, ez utóbbi lehetett volna épp máshol is, de ott éppen találtunk egy megfelelő házat. Fontos, hogy a jelenet szempontjából jó helyen legyen minden. Ezerszer egyszerűbb és emberibb ott az egész, mint Pozsonyban, vagy a környékén. Nem tudom elképzelni, hogy egy főváros melletti szatelittelepülésen bekopogunk, hogy jó napot, átfestenénk három falat, és jönnénk harmincan forgatni a jövő hónapban, és azt mondanák, hogy rendben. Szóval gömöri patrióta lettem.

Történt valami váratlan a forgatások közben?

Egy forgatáson csak váratlan dolgok történnek.

Például?

Téli filmet forgatsz, és az időjárás veszi át a gyártásvezető meg az első asszisztens szerepét. A hóra vártunk. Nem érdekelt minket, hogy öt centi vagy öt méter, csak legyen. Ha nincs hó, az egy filmben vizuálisan nem tél. Volt olyan, hogy a helyi öregek azt mondták, itt még februárban mindig volt hó, amióta élnek, hát most nem volt. Vagy olyan sebességgel olvadt, hogy Mokos Attilát el kellett rabolnunk éjfélkor egy komáromi bemutató után, aludt az autóban két órát, a szállodában még másfelet, reggel nyolckor pedig felvettünk egy egyszerű jelenetet a hóban, de amikor fél tizenegykor arra mentünk, hó már nem volt ott.

Mennyire szólt bele a munkádba a koronavírus?

A Hatalmat tavaly novembertől idén február végéig forgattuk, az utolsó napokon egy árvai erdőben. Turdosinban a szállodában összepakoltunk február végén, a stáb olvasta a telefonján, hogy van ez a korona, és már közeledik. Akkor még távoli volt, mint az ebola Afrikában. Mindenki hazament, elmentem síelni, visszajöttem, aztán bezárták a világot. Ezek után elkezdődött a vágás, és azt kell, hogy mondjam, nincs jobb, mint korona idején filmet vágni. Csend van, le lehet parkolni, nem rohangálnak a futárok, nem hívogatnak, így júliusig vágtunk. De persze inkább ne lenne ez az egész őrület.

Milyen más filmekben dolgozol producerként?

Közben befejeztük Magyarországon Kiss Hajni első nagyjátékfilmjét, a Külön falkát, Vladimír Morávekkel egy csehszlovák koprodukciós filmet fejezünk be. Továbbá Jaro Vojtek és Nemes Gyula készülő filmjének vagyok a producere. A Hatalomból van még néhány nap forgatásunk, remélem, jövő januárban sikerül. 2021 tavaszáig szeretnénk befejezni az utómunkálatokat. Nekünk ez ilyen szempontból egyelőre jól kijött, de ismerek olyanokat, akiknek félbe kellett hagyniuk a forgatást a korona miatt. Ha pedig azt nézem, mi történik a vendéglátásban vagy a kreatív iparág más szegmenseiben, mint például a zene, tényleg nincs jogom panaszkodni. Van a levegőben egy elég erős idegesség, ami érthető. Ha családapák maradnak márciustól egyetlen euró bevétel nélkül, az nem vicc. A járványhelyzet miatt az állam ellehetetleníti a munkádat, viszont téged ezért nem kompenzál, vagy csak jóval később. Ez annak a jele, hogy az állam a válsággal nem tud mit kezdeni. Nem csak Szlovákiáról beszélek, hanem az egész Ostblokkról.

Figyelemmel követed a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő döntéseket és a tiltakozást? Szlovákiai magyar közegben néhány, szolidaritást kifejező nyilatkozaton kívül ez nem igazán téma, egyesek szerint nem is a mi problémánk.

Egy évig jártam oda vendégdiákként, úgyhogy ez részemről személyes ügy is. Már a Közép-európai Egyetemmel történteket is felháborítónak és gusztustalannak tartottam. Több száz éve létezik olyan, hogy egyetemi autonómia. Itt pedig egy konkrét hatalom ennek az autonómiának nekiment. Egy kormány azt mondta, hogy odaküldünk öt embert, és innentől fogva ők döntenek ideológiáról, pénzügyekről, mindenről. Ez olyan, mintha valaki ideküldene öt embert Pozsonyba, hogy akkor a parlament hazamehet, és mostantól mindenről mi öten döntünk. Nem értem, hogy mondhatja valaki erre, hogy nem a mi problémánk. Mert akkor ötvenhat sem volt a mi problémánk, és a hatvannyolc sem volt a mások problémája. Az pedig külön szégyenteljes, hogy ebben az egész ügyben határon túli magyarok is részt vesznek, például innen is.

Híresebb rendezők egy idő után el szoktak költözni a szülővárosukból, te még mindig Pozsonyban élsz. Hová költöznél, ha egyszer beüt a világhírnév?

Régen azt gondoltam, hogy el fogok innen költözni, mondjuk, ez köthető egy olyan időszakhoz, amikor tizenöt évig Szlovákiában jóformán nem volt filmgyártás, és úgy éreztem magam, mint aki Szenegálban akar síelni. Sokat utazom, de Pozsony egy jó alaptábor, nincs okom innen elköltözni. Egy zenész talán könnyebben vált lakhelyet, de a film összefügg hellyel, nyelvvel. Van Felliniről egy anekdota, hogy amikor már híres rendező volt, szóltak az amerikai producerek, hogy forgasson filmet Amerikában. Ő meg erre, hogy nem megyek, mert tudok ugyan angolul, de a kocsmában a vicceket nem értem. Nem biztos, hogy igaz a story, de jó. Tőlem is szokták kérdezni, miért minden filmem kétnyelvű. Mert nekem ez a normális. Nekem az a furcsa, ha valaki egynyelvű. Pozsonyi, budapesti, prágai könyvesboltban otthon vagyok a kontextusban, értem a poént. A mi kétnyelvűségünk, két kultúrához kötöttségünk ajándék, és még ehhez jön bónuszként a cseh.

Nem félsz, hogy ennyi nyelv közt asszimilálódsz?

Az asszimiláció létezik, ellenkező esetben nem tizenöt millió magyar lenne Európában, hanem sokkal kevesebb. Elég megnézni a pesti telefonkönyvet. Vagy ha a vezetéknevemet nézem, egy Prikler nevű német anyanyelvű nem tudom, hányadik ükapámnak nyilván asszimilálódnia kellett egyszer, ha én most magyar vagyok. Engem kétfajta viselkedés zavar. Az egyik, hogy a bokorból lessük, hol csorbulnak a jogaink, és bizonygatjuk, hogy régen mindenki magyar volt. A másik meg, amikor azt mondja a magyar szülő: szlovák iskolába adom a gyereket, tudjon már jobban érvényesülni. Közben pszichológiai tény, hogy az a legjobb, ha a gyerek az anyanyelvén végzi minimum az alapiskolát.

Mit lehet kezdeni az asszimilációval?

Úgy lehet minimalizálni az asszimilációt, ha megerősítjük az integrációt. Szeretném megérni egyszer azt, hogy mondjuk a szlovák oktatási miniszter azt mondja: fontos Szlovákiának, hogy a kisebbségek az anyanyelvükön tanulhassanak, és ezt széles körben használhassák. A szlovákiai magyar politikusok pedig azt mondják majd, hogy fontos nekünk, hogy az itteni magyarok rendesen megtanuljanak szlovákul. És akkor talán többen megértenék, hogy a kétnyelvűség, a kétnyelvű környezet nem hátrány, hanem előny. Ráadásul meg még ingyen is van.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 46. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?