Cihanouszkaja újabb EU-szankciókat sürgetett egy tüntető halálát követően

Szvjatlana Cihanouszkaja

Újabb, ezúttal a fehérorosz államfőt támogató üzleti körök elleni európai uniós szankciók elrendelését sürgette egy tüntető halálát követően Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szombaton.

A hét közepén, szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenkát. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról kórházba szállították azzal, hogy "a verekedés során megsérült". Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

Cihanouszkaja szerint Bandarenkát megölték, ezért nemzetközi vizsgálatot követelt az ügyben.

Az Európai Unió már rendelt el szankciókat több fehérorosz tisztviselő, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt.

Fehéroroszországban a választás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik.

Az EU a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

Az ellenzék vasárnapra újabb tiltakozás megrendezését kezdeményezte.

Cihanouszkaja szerint a hatóságok már 18 ezer ember vettek őrizetbe azért, mert részt vettek a tüntetéseken. A belügyminisztérium kezdetben közölte az őrizetbe vettek számát, de már felhagyott ezzel a gyakorlattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?