Tippek és tanácsok – mire vigyázzunk autóvásárlás közben?

autóvásárlás

Mi éri meg jobban: új vagy használt kocsit venni? Készpénzben fizessünk, vagy intézzünk kölcsönt? Az alábbiakban megpróbáljuk megválaszolni az autóvásárlással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban levő járművet vásárolunk – ettől függ az ár, később pedig az esetleges szervizelési költségek. Az új autó mellett szól, hogy makulátlan az előélete, nulla a benne levő kilométerszám, teljesen frissek a még garancia alatt levő alkatrészek, és sok esetben a saját igényeink szerint állíthatjuk össze a felszereltségét. A hátránya egyértelműen az ára és az a tény, hogy a szalon elhagyása után azonnal veszít az értékéből, éspedig a kifizetett összeg 20–25%-át.

Mi éri meg jobban?

A használt autó olcsóbb, viszont soha nem lehetünk biztosak benne, hogy mennyit és hogyan hajtották. Nem ismerjük, milyen terepen használták, és akár a kilométerórát is visszatekerheti az eladó. Mindent összegezve a szenioroknak mégis jobban megérheti használt autót vásárolni, ám a szerződés aláírása előtt tanácsos megkérni egy megbízható szakembert, hogy alaposan ellenőrizze a járművet. Használt kocsit csak jó referenciákkal rendelkező kereskedőtől vagy ismerősünk által javasolt magánszemélytől vegyünk!

Benzin kontra dízel

A szubjektív szempontok mellett – kívül-belül hogyan nézzen ki – fontosak az olyan műszaki paraméterek, mint a fogyasztás, a motor típusa, a megbízhatóság, a biztonság. Ha rövidebb távokra – a városon belül, orvoshoz, bevásárolni, a közeli hétvégi házhoz stb. – akarjuk használni, tanácsos benzinre működőt venni, annak a karbantartási és javítási költségei alacsonyabbak. A dízeles autó hosszabb távok esetében éri meg.

Ne feledjük, a kocsit rendszeresen kell szervizbe hordani, évente tanácsos ellenőriztetni, tavasszal-ősszel gumikat kell cserélni, ezért fontos szempont lehet, hogy a lakhelyünkön milyen műhely van, és ott milyen márkákat vállalnak.

Finanszírozás

A legjobb kölcsön a semmilyen kölcsön, ezért ha van megtakarított pénzünk, abból vegyük meg az autót! Ha nem akarjuk az összes félretett pénzt elkölteni, illetve csak hitelre tudunk vásárolni, két megoldás – fogyasztási kölcsön és lízing – közül választhatunk. Az előbbi esetében azonnal a kocsi tulajdonosává válunk, az utóbbi esetben csak az utolsó részlet kifizetése után. Szakértők szerint jobb banki kölcsönt, éspedig kötött felhasználású fogyasztási hitelt intézni, de ilyet nem kínál minden bank, így helyette a szabad felhasználású fogyasztási hitel ajánlott. A lízinget azok szokták választani, akik szubjektív okokból ódzkodnak mindenféle kölcsöntől, illetve akiknek nincs esélyük hitelt intézni a bankban (nem teljesítik a feltételeket).

Adásvételi szerződés

Mielőtt bármit aláírnánk, figyelmesen olvassuk el a szerződést! Ha valami nem világos, azonnal kérdezzünk rá! A szerződés aláírása előtt bevett szokás a próbaút, amely során lelepleződhetnek a jármű esetleges rejtett hibái. Tanácsos megbízható autómechanikust magunkkal vinni, aki ellenőrzi a járművet. Ha lehetséges, ő is vegyen részt a próbaúton, és kérjük ki az ő véleményét is!

Biztosítás

Mielőtt bejelenti a kocsit a központi nyilvántartásba, már a saját nevére kösse meg a kötelező gépjármű-biztosítást! Noha egyetlen törvény sem írja elő, a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy a kocsi nyilvántartásba vételekor a rendőrök igazolást kérnek a kötelező biztosítás kifizetéséről. A biztosítók nagyon széles kínálatából lehet választani, a szerződés megkötése csak pár percig tart. Az iratokat e-mailben elküldik, úgyhogy a dolgot akár az utolsó pillanatban is el lehet intézni. Tanácsos baleset-biztosítást is kötni.

Nyilvántartásba vétel

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban. Az autót – mint annak új tulajdonosa – a megvételétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a rendőrségen. Az új járművek esetében ezt elintézheti az eladó, elég felhatalmazást írni és kifizetni a regisztrációs illetéket. A rendőrök ellenőrzik, hogy a bejegyzést kérő személy hogyan tett szert a járműre, minden szükséges okmányt felmutatott-e, azok rendben vannak-e, megkötötték-e a kötelező biztosítást. Szükség van a nyilvántartásba vételt igénylő kérvényre, személyi igazolványra, forgalmi engedélyre, valamint hiteles iratra arról, hogyan került a kocsi a tulajdonunkba (adásvételi szerződés, lízingszerződés stb.). Megvizsgálják a kocsit, összehasonlítják az előterjesztett iratokban feltüntetett adatokat a jármű tényleges állapotával. A rendőrség ad egy hatósági rendszámot, a nyilvántartásba vételt beírják a forgalmi engedélybe, és a tulajdonos által meghatározott üzembentartónak (a kettő lehet ugyanaz a személy) kiállítja a forgalmi engedélyt, valamint odaadják a rendszámtáblát. Természetesen, mindez pénzbe kerül – az illeték összege a motor teljesítményétől függ, és 33–3900 euró között mozog.

A használt autók bejegyzése kevesebbe kerül, ugyanis figyelembe veszik a jármű korát, és egy képlettel számolják ki, miközben az illeték nem lehet kisebb 33 eurónál.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?