Így sikerült belépnie a magyar válogatottnak az álmok kapuján

Szoboszlai Dominik

A magyar válogatott az edzője, Marco Rossi nélkül az év meccsén 2:1-re legyőzte Izland csapatát a labdarúgó-Eb pótselejtezőjének döntőjében. Ugyan a szigetországiak szereztek vezetést, de Nego és Szoboszlai góljával fordítottak a magyarok, így ők lehetnek ott a jövő évi Eb-n. Megnéztük, hogy mi lehet a titka Marco Rossi legénységének, hogy egymás után már a második Eb-jükre készülhetnek. 
 

1. Marco Rossi

Az olasz szakember első mérkőzése 2018. szeptember 8-án egy finnországi 1:0-s vereség volt a Nemzetek Ligájában a magyar válogatott élén. Az azóta eltelt 2,5 évben 22 meccsen irányította a magyar együttest, 11 győzelem mellett 2 döntetlen és 9 vereség a mérlege, átlagban 1,59 pontot szerzett vele a csapat. Óriási szerepe volt abban, hogy egymás után másodszor is ott lehet a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, ráadásul a jövő évre halasztott kontinenstorna részben hazai rendezésű lesz, így nagyobb volt a nyomás a válogatotton és rajta is.

Rossi nem ragaszkodott egy bizonyos játékrendhez és taktikai felálláshoz. Finnországban 4–1–4–1-es felállással kezdett, amin az idő folyamán többször is változtatott, még végül idén ősszel megtalálta azt a felállást, amelynek alapja a 3 védő, a többi pedig a rendelkezésre álló játékosokból kiindulva módosulhat 3–4–2–1-gyé vagy 3–5–2-vé. 

Az olasz nemcsak a taktikai felálláshoz nem ragaszkodott, de az alapanyagot is frissítette. Összesen 38 játékost küldött a pályára, és bátran nyúlt a fiatalokhoz. A csütörtökön legyőzött izlandiak keretében 15 játékos 30 éves vagy idősebb, az átlagéletkor 29,91, és a 23-as keretből 17-en szerepeltek a 2016-os Eb-n.

A magyar válogatottban 7 olyan játékos van, aki már betöltötte a 30-at, ebből ketten (Gulácsi és Hegedűs Lajos) kapusok. A sorsdöntő meccsen a kezdőcsapatban három 30 fölötti játékos volt: Gulácsi (30), Fiola (30) és Szalai Ádám (32). A szintén 23 fős keret átlagéletkora alig több mint 27 év. Ez jól mutatja, Rossi bátran nyúlt a fiatalokhoz. Például Szoboszlai Dominikhez.

2. Szoboszlai Dominik

A Salzburg 20 éves támadója üstökösként robbant be, nemcsak a magyar, de a nemzetközi futballköztudatba. Ő egyértelműen Rossi felfedezettje. A magyar válogatottban a 2019-es, Szlovákia elleni vesztes NL- mérkőzésen debütált, s csütörtök estig 10 meccsen lépett pályára, és 2 gólt szerezett. A szeptemberi, szintén sorsdöntő Bulgária elleni Eb-pótselejtező elődöntőjében nem léphetett pályára, mert karanténba kellett vonulnia. A múlt hétvégén pedig megismétlődni látszott az esemény. Megint pozitív tesztet produkált néhány játékos az osztrák csapatból, ám a megismételt tesztelésen mindenki negatív lett, így Szoboszlai ott lehetett az év mérkőzésén. 

Fiatal kora ellenére Szoboszlai már 3-szor nyert bajnokságot a Salzburggal, kétszer az osztrák kupát is elhódította, ráadásul tavaly a bajnokság legjobb játékosának is megválasztották. Az osztrák klubban fiatal kora ellenére már 74 meccsnél, 22 gólnál és 33 gólpassznál jár. Ebben a szezonban 7 meccs, 1 gól és 6 assziszt a mérlege, a BL-csoportkörében is szerzett már 2 találatot. Nem csoda, hogy a szurkolók és a magyar média is úgy várta őt, mint a messiást. Óriási terhet rakva ezzel a fiatal labdarúgó vállára. Az izlandiak ellen egészen a 92. percig úgy is tűnt, hogy nem bírja el a nyomást. Nem játszott jól, sokszor rossz megoldást választott, nem tudott vezérré válni. Ám az utolsó pillanatban ő lőtte ki a magyarokat az Eb-re, így nem lehet kétséges, hogy itt a helye a felsorolásban. 

Érdekes

Élre állhatnak a magyarok

Vasárnap (20.45) a még nyeretlen Szerbiát fogadja a Puskás Arénában a magyar válogatott a Nemzetek Ligája 5. fordulójában, amennyiben győznek Szalaiék, akkor versenyben maradnak a csoportelsőségért. A másodosztályt jelentő B divízió 3. csoportjában akkor is élre állhatnak a magyarok, ha az oroszok pontokat vesztenek Törökországban. 

 

A két gárda teljesen ellentétes hangulatban várja az összecsapást: amíg a magyarok Izland 2:1-es legyőzésével kijutottak a 2021 nyarára halasztott, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, addig a szerbek 11-esekkel alulmaradtak a skótokkal szemben, azaz lemaradtak a kontinensviadalról. 

 

A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni.

 

(MTI)

3. Nagy Ádám

Ahogy Nagy Ádámnak is. A Bristol City középpályását sosem fogják úgy sztárolni, mint Szoboszlait, de ahogy Szoboszlai, úgy Nagy is kulcsjátékos a mostani magyar válogatottban. Ő az igazi szürke eminenciás, aki a középpályán robotol és elvégzi a piszkos munkát. A kezdő sípszótól a végéig elnyűhetetlen, és óriási területet bejátszik a pályán. Szívvel és lélekkel küzdi végig a mérkőzéseket. Mióta bemutatkozott a címeres mezben (2015 szeptemberében az északírek ellen idegenben) a válogatott 49 mérkőzést játszott, 10 meccsen nem lépett a pályára, ebből a 10-ből csupán egyet, a tavaly októberi hazai Azerbajdzsán elleni meccset tudták megnyerni a magyarok. Nem véletlenül mondta Rossi, hogy nála Nagy Ádám biztos pont, még akkor is, ha a klubjában keveset vagy egyáltalán nem szerepel.

4. A védelem

Ahogy említettük, Rossi alatt kezdetben négy védővel játszott a válogatott. Kádár és Orbán (Lang) volt a két belső hátvéd, a széleken pedig Fiola és Lovrencsics (Bese) játszott. A 2019. márciusi, Szlovákia elleni NL-meccsen háromvédős rendszerrel álltak fel Rossiék (Lang, Kádár, Orbán), de csúnyán megégették magukat, a szlovákok könnyedén győztek 2:0-ra. Ezután Rossi mintha el is felejtette volna ezt a rendszert, egészen idén őszig, amikor Törökországban 3–4–2–1-es hadrendben küldte fel Szalaiékat a pályára. A válogatott pedig remek teljesítményt nyújtott, gólt sem kapott a világranglista 33. helyén álló törököktől. A legutolsó 6 meccsen, amelyeken 3 védővel álltak fel a magyarok, csupán 5 gólt kaptak, az oroszok hazai pályán nem tudtak gólt lőni Orbánéknak. A Leipzigben védő Gulácsi Péter (akinek szintén óriási szerepe van abban, hogy ismét Eb-n játszhat a válogatott) előtt a rutinos és az ellenfelek kapujára is veszélyes Willi Orbán mellett a 22 éves Szalai Attila remekel. Őket pedig mostanában szintén jó formában lévő Botka Endre egészíti ki, aki a Ferencvárossal BL-tapasztalatokat is begyűjtött már.

5. Önbizalom

Tavaly márciusban az NL-selejtezőben a vb-ezüstérmes és világsztárokkal felálló horvát válogatottat fogadták a magyarok. Rebic révén a horvátok már 13. percben megszerezték a vezetést, a magyarokat ez azonban nem törte meg, harcoltak és küzdöttek egészen addig, míg a 34. percben Szalai kiegyenlített, a 76. percben pedig Pátkai a győztes gólt is megszerezte. Ez lehetett Rossi csapatának első olyan felismerése, hogy olyan világsztárok ellen, mint Ivan Rakitic, Luka Modric vagy Ivan Perisic, is lehet esélyük. És utána ugyan még jött néhány kisiklás (pl. a hazai 2:1-es vereség a szlovákok ellen vagy a walesi csalódás), de a már említett, újrakezdés utáni, törökországi bravúr (0:1) végleg elhitette Szoboszlaiékkal, hogy bizony bárki ellen lehet keresnivalójuk. 

Igaz lehet ez a jövő évi, részben hazai rendezésű Eb-n is, amikor a magyarok Portugália, Franciaország vagy Németország orra alá törhetnek borsot. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?