Joe Biden megnyerte a választást Arizonában, már a kínaiak is gratuláltak neki

Joe Biden

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt - számolt be a helyi média.

Az NBC, a CBS, az ABC és a CNN tévécsatorna csütörtöki tájékoztatása szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett. A demokrata elnökjelölt így további 11 elektor támogatására számíthat. Biden mindössze a második demokrata politikus az elmúlt hetven évben, akinek sikerült megszereznie a hagyományosan republikánus szavazóbázisnak számító Arizonát.

A demokrata elnökjelöltnek eddig 290 elektori szavazata van. Az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez 270 szavazat megszerzése szükséges. Az új elnök jövő január 20-án veszi át a stafétabotot elődjétől.

Biden országosan körülbelül 5,3 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, így 3,4 százalékos előnye van republikánus ellenfelével szemben.

Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Donald Trump nem ismeri el a demokrata elnökjelölt győzelmét, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult. Választási tisztségviselők és megfigyelők viszont azt állítják: ez volt minden idők legbiztonságosabb választása, és egyetlen államban sem tapasztaltak a voksolás kimenetelét befolyásoló, rendszerszintű csalást.

Kína gratulált Joe Biden választási sikeréhez

Több nagyhatalom után pénteken Kína is gratulált Joe Biden és Kamala Harris demokrata párti elnök- és alelnökjelölt amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a sajtótájékoztatóján azt mondta: Kína "tiszteletben tartja az amerikai nép választását. Gratulálunk Joe Bidennek és Kamala Harrisnek". Hozzátette, hogy a választás végeredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint állapítják meg.

Vang hétfőn még óvatosan reagált a demokrata párti politikus győzelméről szóló hírekre, és csak annyit közölt, tudomásul vették, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett. Arra, hogy miért nem reagáltak Biden sikerére korábban, a szóvivő azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően jártak el.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén.

A Global Times című kínai lap egy minapi vezércikkében az amerikai-kínai kapcsolatok további alakulásáról írva hangsúlyozta: Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Joe Biden megválasztása enyhülést hozna, ugyanakkor nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem. A cikk szerzője rámutatott: Donald Trump, a hivatalban lévő amerikai elnök a választási kampánya részeként nyomást gyakorolt Kínára, "buborékokat" kialakítva a kétoldalú kapcsolatokban. Biden megválasztásával lehetőség nyílik ezeknek a "buborékoknak" a felszámolására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?