Pénz és jogállamiság

Orbán

Melyik kormány rántja félre a kormányt?

Elkerülhetetlenül közeledik az újabb nyílt konfliktus, ugyanis az Európai Tanács és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak a következő hétéves költségvetésről, és ezzel együtt a várva várt gazdasági mentőcsomagról. És persze a híressé vált jogállamisági eljárásról.

Varsó és Budapest egyértelműen közölte, hogy a jogállamisági eljárás e formája miatt nem szavazza meg a költségvetést. Márpedig ehhez nem többség kell, hanem egyhangú szavazás. Indul a klasszikus chicken game, amelyben az nyer, aki később rántja el a kormányt (az ütközés végzetes kimenetelű lenne).

Az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber – akivel az EP-választások óta nem jó a kapcsolata a Fidesznek – szerint Orbán csak blöfföl. Pontosan így indul a chicken game.

Orbán Viktor viszont levelet küldött a Tanács elnökének, Charles Michelnek, amiben egyértelművé kívánta tenni, hogy nem szavazza meg a csomagot. Nehéz eldönteni, hogy ha lesz ütközés, ki milyen nyomatékkal érkezik. Az EU-tagállamok között kétségtelenül van közel tucatnyi, melyek örömmel látnák, ha megnyirbálnák e két közép-európai tagállamnak adott támogatásokat. Ez állhat ideológiai, gazdasági alapon, ami persze törvényszerűen szubjektív, de ez igaz a másik oldalra is. Ugyanakkor Orbánnak sincs túl nagy mozgástere, mert ha lenne jogállamisági eljárás, az már nem egyhangú szavazásokkal menne, magyarán nem vétózhatna. Márpedig ha elindítják az eljárást, az 7-8 hónapon belül a pénzcsap elzárását jelenti, bár valószínűtlen, hogy rögtön az egész összeget elvennék Budapesttől vagy Varsótól. Minderre még rárakódik, hogy a politikai hangulat meglehetősen kiszámíthatatlan: a járvány miatt sok kormányzat lépéskényszerben van, örömmel vesznek mindent, ami eltereli a hazai gondokról a figyelmet. Ahogy azt is nehéz a nettó befizető országok polgárainak elmagyarázni, hogy más államokban esetleg ellopják az ő adóeuróikat. A populizmus tetőfokán, ad hoc politikusokkal a ringben – itt már nem létezik nagy stratégia, csak taktikai túlélés.

Ha a magyar kormányt pénzelvonással vagy elzárással sújtanák a 2022-es választás előtt, az veszélyt jelent a Fidesz népszerűségére. A járvány és a visszaesés közepette – főleg, ha nincs gyorsan vakcina – ez jelentős gazdasági nehézségeket eredményezne. Márpedig ha a választás a tét, akkor a magyar miniszterelnök nem szokott engedni.

Viszont az egész intézményi megállapodást sem könnyű újratárgyaltatni, hiába van még az év végéig olyan német elnökség, amely eleve felelős azért, hogy felvizezte a jogállamisági mechanizmust. Hiszen csak az uniós pénzköltések jogszerű felhasználásáról van szó, nem általában az adott tagállam jogállami működéséről.)

Nem biztos, hogy az uniós intézmények, a fontolva haladók, a szocialista EP-elnök megijed a chicken game-től, és van még az egy ismeretlen az egyenletben, mivel nemcsak Magyarországról, hanem Lengyelországról is szó van. Több uniós pénzről, mivel nagyobb ország. A két keleti tagállam ügye ebben a menetben nem választható el egymástól, és az sem biztos, hogy Varsó Budapestnél is eltökéltebb a vétó kérdésében. Ekkor állhat elő az a helyzet, hogy Budapest elrántaná a kormányt, Varsó viszont tovább vezeti a közös autót... Egy mégoly rövid, de annál intenzívebb pillanata mutatkozhat meg az igazságnak a következő hetekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?