A járvány ellenére tovább nőnek az árak

zöldség
Pozsony |

Négy hónapnyi csökkenést követően októberben már újra drágult az élelmiszer, az egy évvel korábbihoz képest azonban egy sor további termék és szolgáltatás ára is megugrott. Mi várható az elkövetkező időszakban?

Ha csak elenyésző ütemben is, de a júniustól szeptemberig tartó időszakban folyamatosan csökkent az élelmiszerek ára, októberben azonban ennek is búcsút inthettünk, amikor az előző hónaphoz képest már 0,3 százalékos drágulást mértek – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Eszerint az elmúlt hónapban a zöldségek esetében mérték a legnagyobb drágulást, ezek ára csaknem 5 százalékkal nőtt az előző hónapoz képest, többet fizettünk azonban a kenyérért is, míg a gyümölcs, a hús és a tejtermékek ára enyhén csökkent. Elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt – hét hónapnyi csökkenést követően – 1,6 százalékra nőtt az éves infláció üteme is.

Éves összehasonlításban a legnagyobb árugrást a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatokban mérték. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az éttermek és kávézók szolgáltatásainak az ára októberben több mint 5 százalékkal, a szállodáké pedig 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Több mint 7 százalékkal drágultak a kozmetikai és fodrászszalonok is. Nőttek a rezsiköltségek, és többet fizettünk az egészségügyi szolgáltatásokért – a fogorvosok például majd 5 százalékkal vitték fel az áraikat – valamint az oktatásért is. Az árak csupán a közlekedésben csökkentek, ami elsősorban az üzemanyagárak 13 százalékos visszaesésével magyarázható.

Hogyan alakulnak az árak az előttünk álló hónapokban? „Várakozásaink szerint a drágulás üteme az elkövetkező hónapokban is 1–2% között mozog majd. Ami biztos, hogy az árak csökkenésére most nem számíthatunk. Sok függ persze attól, hogy milyen újabb megszorítások várnak ránk a koronavírus-járvány miatt” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?