Negatívan is pozitívan

örkény

Bármilyen eredményt mutat a koronatesztünk, a pozitív hangulatunk megerősítésében sokat segíthet a világ fejtetőre fordítása és kinevetése – ebben pedig örök segítőtársunk Örkény!

Úgy érezzük, abszurd a helyzet, és ez nyomasztó? Fussunk neki a groteszk eszközeivel, és kis szerencsével sikerülhet az arcába nevetnünk. A Harry Potter-könyvek rajongóinak akár az ebből a varázsvilágból ismert mumus is eszébe juthat, amely alakváltóként a legnagyobb félelmünkként jelenik meg előttünk, a fegyver ellene pedig az, ha sikerül megcsúfolni, és végül kinevetni. Hát ilyesmit csinál misztikum nélkül Örkény István, és be is avat a mikéntek titkába.

Utasítás

Egypercesekkel igen könnyű összefutni, egyesével is fel-feltűnnek, rendre nagy sikert aratva, de ha kötetbe rendezve kezdünk az olvasásukhoz, akkor elsősorban egy használati utasítást kapunk a szerzőtől, amelyben gyakorlatilag elmagyarázza, hogy miféle szövegek is ezek, és többek között ad egy olyan utasítást, amely innen kiragadva is jól jöhet: „Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba. Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek!” Gondoljunk most egy villanásnyi időre a cikkek elolvasása nélkül veszettül kommentelőkre, aztán a kontár tartalmakra, amelyek kommentre sem érdemesek – hát van ám mire gondolni!

És ha már itt tartunk, ne feledjük azt sem, hogy ebben a gyűjteményben vannak ám álhírek is: „Remélem, hogy ezek a meg nem történt események olvasóim kíváncsiságát is kielégítik.” Hírek és álhírek – mintha csak a jelen sajtóhelyzetéről beszélnénk, de szenzációhajhász hírek helyett akkor már inkább Örkény-híreket olvassunk!

Hogyan is?

A használati utasítás után a szerző elárulja módszerének a titkát is (Arról, hogy mi a groteszk), úgyhogy bárki könnyen követheti a példáját. „Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm. Most nézzünk körül, adjunk számot a látottakról.” Ha ezt fizikailag nem is tesszük meg, legalább képzeletben próbálkozzunk meg vele: ha az idén feje tetejére fordult világot ilyen fordított szemszögből figyeljük, vajon helyére áll vagy duplán megfordul? Próbáljuk ki! De addig is: olvassuk az előre elkészített groteszket, az Egyperceseket, csak ne nagyon ijedjünk meg, amikor jelenkori valóságunk visszásságai köszönnek vissza benne, persze fejtetőre állítva.

Örkény István

Mi mindent kell tudni

Érvényes két díjszabási övezet beutazására, egy órán belül, legföljebb négyszeri átszállással, a felszállóhelytől az utazás céljához vezető legrövidebb útvonalon. Átszállni csak keresztezéseknél, elágazásoknál és végállomásokon lehet, de csak olyan kocsira, melynek útvonala az előzően igénybe vett kocsik útvonalától eltér. Egy utazás során csak egy Duna-híd és minden útvonal csak egyszer érinthető.

Kerülő utazás és útmegszakítás tilos!

Makacs sajtóhiba

Helyreigazító közlemény

Lapunk keddi számában hírt adtunk arról, hogy a svéd tudományos akadémia díszdoktorrá avatott egy magyar tudóst – akit – őszinte sajnálatunkra – „dr. Pálpéter Péter Pál” néven említettünk. Ráadásul nemcsak a szövegben, hanem a tudósítás címében is hibásan közöltük a Pálpéter Péter Pál nevet.

A jeles magyar tudós neve helyesen: doktor Pálpéter Péter Pál.

Az Állatvédő Egyesület közleménye

Elnökségünk hosszú harcainak eredményeképpen végre fölépült, és megkezdte működését a Nyúlpörkölt- és Hallevesgyár új üzemrészlege, a Dobozbontó.

Itt a frissen elkészült konzerveket újra kinyitják, s a levükből kiszedett nyúldarabokból, illetve halszeletekből, helyreállítják az eredeti állatot, melyet aztán, lelőhelyére szállítva, szabadon bocsátanak.

Köszönet a pörköltgyár igazgatóságának, mely annyi visszaélés és vita után végre helyesen értelmezi a humanizmust!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 46. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?