Felcsillant a remény

vakcina

Bombaként robbant hétfőn az amerikai Pfizer gyógyszercég bejelentése, hogy a német BioNTech biotechnológiai céggel közösen fejlesztett koronavírus elleni oltóanyaga a vártnál is jobban szerepelt a klinikai tesztelésen.

Az eddig megvizsgált 94 páciensnél a vakcina hatékonysága 90 százalékos volt, sokkal jobb az előzetesen várt 60–70 százaléknál. Nagy tudományos áttörésről van szó, nem túlzás kijelenteni, hogy ez az év egyik legfontosabb híre.

Az egyre nagyobb pesszimizmusba forduló őszben úgy kellett a világnak ez a hír, mint a falat kenyér. Felcsillant a remény, hogy belátható időn belül kiszabadulunk otthonainkból, és életünkbe visszatérnek az éttermek, színházak, külföldi utak.

A 90 százalékos hatékonyság azt jelenti, hogy a vakcinázás után 100 emberből csak 10 fertőződik meg az új típusú koronavírussal. Egy ilyen szintű hatékonyság megtörné a koronavírus terjedésének sebességét, kezelhetővé tenné a helyzetet és a sokkal kevesebb fertőzöttet az egészségügy számára. További pozitívum, hogy ilyen szintű hatékonyság mellett nem lenne szükség kötelező oltásra, önkéntes alapon is elérhetővé válna az annyira vágyott nyájimmunitás.

A határtalan optimizmust fékezendő azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy több fontos adatot nem ismerünk még. Nem tudjuk például, hogy a 90 ember, akinél nem alakul ki a betegség, vírushordozó-e. Kérdéses továbbá az is, hogy a maradék 10 embernél mennyire súlyos tünetek jelentkeznek. Ezeket az adatokat csak fokozatosan kaphatjuk meg, de a 90 százalékos hatékonyság mellett ezek a problémák kezelhetőnek tűnnek.

Azt, hogy mennyire jó hírről van szó, jól mutatja a nemzetközi tőzsdepiacok hétfői reakciója is. A befektetők ki voltak éhezve a jó hírekre, a Pfizer bejelentése pedig új lendületet adott a tőzsdéknek szerte a világon. Azonban korai lenne még lefoglalni a jövő nyári tengerparti nyaralást, az oltóanyag tömeges bevetéséig jó néhány hónap hátravan. Az esetleges mellékhatások tesztelése november végéig eltart, csak ezután kérvényezheti a Pfizer a gyorsított eljárásban való engedélyeztetést. Figyelembe kell venni továbbá a gyártási kapacitásokat. A Pfizer év végéig 50 millió adag legyártását ígéri, ami a kétszeri oltás miatt csak 25 millió embernek elegendő. A tervek szerint a gyártás 2021-ben eléri az 1,2 milliárd adagot, de így is eltart jó néhány hónapig, míg az oltóanyag kellő mennyiségben eljut mindenhova.

Ne feledjük azonban, hogy több vállalat is végez kutatást és nincsenek sokkal lemaradva a Pfizertől. Ha ők is sikerrel járnak, nemsokára mindenki számára elég oltóanyag kerül a piacra, addig azonban át kell vészelni a telet, ami Európában különösen nehéznek ígérkezik.

Az elmúlt hónapok megmutatták, amit egyébként is tudtunk: a szabályok lazítása kivétel nélkül a fertőzések számának gyors növekedéséhez vezet. Erről Magyarország is meggyőződhetett, és a napokban kénytelen volt behúzni a vészféket. A cél mindenhol az, hogy a korlátozások által legjobban érintett gazdasági szektorokat átsegítsük a téli hónapokon, hogy az oltóanyag megérkezésekor még legyenek olyan éttermek, kávézók vagy mozik stb., amelyek kinyitnak. Mindannyian kezdünk belefáradni a bezártságba, de érdemes észben tartani, hogy az éj mindig pirkadat előtt a legsötétebb. A tavasz nagy eséllyel elhozza a hatékony oltóanyagot, amely segít az életünket és a gazdaságot a normális medrébe terelni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?