A több orvosi kivizsgálás nem jelent eredményesebb kezelést

orvos illusztráció

Már a szlovákiai orvosok egy része is csatlakozott a Choosing wisely (Válassz észszerűen) kampányhoz, amelynek az a célja, hogy az orvosok és a betegek megfontoltan döntsenek a kezelésekről, kerüljék a szükségtelen teszteket és beavatkozásokat. Ezt a kezdeményezést a Betegek Jogvédelmi Szövetsége is támogatja.

Az amerikai epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a betegellátásra fordított kiadások 30 százalékát meg lehetne takarítani, ami azt jelenti, hogy vannak kezelések, amelyekből a betegnek semmi haszna nincs. Ez a jelenség Szlovákiára is vonatkozik. „Néhány gyógymódot a múltból hoztak magukkal az orvosok, másokat a betegek kérnek, azonban orvosi szempontból ezeknek az eljárásoknak semmilyen jelentőségük nincs – mondta dr. Jana Bendová általános orvos, aki maga is találkozott olyan esettel, amikor feleslegesen végeztek el valamilyen kivizsgálást. Egykét évébe került, míg rájött, hogy a szűrővizsgálat keretében nem kell minden 40 évesnél idősebb dohányost mellkasi kivizsgálásra küldeni, ahogyan azt szakmai pályafutása elején tanulta.

Ám nem csak az orvosok körében jelent ez problémát. Az elmúlt években gyökeresen megváltozott az orvos-beteg kapcsolat. „Az orvosnak egyre nehezebb érvekkel meggyőzni a beteget, aki ma már könnyen hozzáfér minden információhoz. Ez gyakran több kárt okoz, mint hasznot, ugyanis a beteg nem tudja megítélni, mennyire hiteles a hírforrás” – mondta Mária Lévyová, a szakmai szervezeteket tömörítő Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke. Fontos, hogy a betegek tájékozódjanak. Lehetőségeihez mérten erre törekszik a szövetség.

Az eltúlzott kivizsgálás és kezelés nemcsak az egészség, hanem kapacitás és pénz kérdése is. „Minden terven felüli kivizsgálás azt jelenti, hogy kevesebb idő jut arra a betegre, akinek valóban szüksége van a segítségre. Tekintettel arra, hogy már most orvoshiány van, ahogy öregszik a lakosság, ez a probléma fel fog erősödni” – figyelmeztetett Mária Lévyová. Hozzátette: A betegnek tudnia kell, hogy ha az orvos ajánlása nélkül kér valamilyen kivizsgálást vagy kezelést, ami számára nem jelent különösebb hasznot, ezzel más betegeket rövidít meg. „Tudjuk, hogy az egészségügy nem dúskál a pénzben. Azért örülök ennek kezdeményezésnek, mert segít felmérni belső tartalékainkat, és anélkül, hogy a beteget károsítaná, a pénzt oda lehet irányítani, ahol valóban szükség van rá” – tette hozzá.
Eddig két szlovákiai szakmai társaság csatlakozott a kampányhoz. Van esélye a sikerre, és remélhetőleg csökkenteni lehet az évek óta megszokott felesleges kivizsgálások számát. „Felelősséget érzek azért, hogy merre haladunk mi, általános orvosok. Mind a beteg, mind pedig az egészségügyi ellátórendszer szempontjából fontos, hogy ne csak a hagyományokat tartsuk szem előtt, hanem elsősorban a bizonyítékokra épülő orvoslásból induljunk ki” – tette hozzá dr. Jana Bendová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?