Már igényelhető a támogatás

pénz euró

Az október közepén bevezetett járványellenes intézkedések negatívan érintették a vállalkozókat, főleg a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban dolgozókat. A kormány elsősegélycsomagot hagyott jóvá – megemelték a még tavasszal elfogadott támogatások összegét. Az igényeket november 1-jétől lehet benyújtani.

A világjárvány miatt több cég került szorult helyzetbe, ezért a munkahelyek és a foglalkoztatottság megtartása érdekében a kormány még tavasszal segélyprogramot indított. A munkaadók, az egyéni vállalkozók és a karantén miatt jövedelem nélkül maradt polgárok állami támogatásért folyamodhattak, ennek ellenére sok vállalkozás megszűnt, többen munkanélkülivé váltak. Az október második felében elrendelt lezárás (lockdown) és a szigorú járványellenes intézkedések bevezetése után többen jelezték: azok likvidálhatják őket. Ezt megelőzendő a kabinet pár hete újabb segélycsomagot hagyott jóvá.

Munkaadók

Dotációért folyamodhatnak azok a munkaadók – köztük a másokat is foglalkoztató egyéni vállalkozók –, akik kénytelenek voltak bezárni vagy beszüntetni a termelést, viszont szeretnék megtartani a munkahelyeket – ez esetben a támogatás az alkalmazottak bérköltségeinek a fedezésére fordítható. Egy-egy alkalmazottra mostantól már nem az adott dolgozó bruttó átlagbérének, hanem a rá fordított teljes havi bérköltségnek (celková cena práce) a 80 százalékát igényelhetik az államtól, legfeljebb azonban alkalmazottanként 1100 eurót. Azok is támogatásért folyamodhatnak, akiknek adóhátralékuk van, illetve tartoznak a Szociális Biztosítónak, az egészségbiztosítónak vagy a munkaügyi hivatalnak, és jóváhagytak számukra törlesztési naptárat. A csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) merített havi összeg felső határa 880 euróról ugyancsak 1100 euróra emelkedett.

Érdekes

Bérleti díjra is intézhető dotáció

Azok a vállalkozók, akik a járvány miatt bezártak, miután megegyeztek az ingatlan tulajdonosával, akitől az üzleti helyiségeiket bérlik, kérhetnek állami támogatást bérleti díjra. Eredetileg ezt a fajta segítségnyújtást novemberben már be akarták szüntetni, de a dotáció egyelőre májusig megmarad. Egy vállalkozó akkora dotációt kaphat az államtól, amekkora összeget az ingatlan tulajdonosa hajlandó elengedni a bérleti díjból, legfeljebb a teljes összeg 50%-át.

Kurzarbeit

A német eredetű kifejezés lényegében csökkentett munkaidőt jelent. Akkor szokott hatályba lépni, ha a cégnek nincs elég megbízása a személyzet teljes munkaidős foglalkoztatására. Ilyen esetekben a költségmegtakarítás érdekében vagy elbocsátják a munkavállalókat, vagy annak érdekében, hogy a cég ne veszítse el a szakembereit, bevezethetik a csökkentett munkaidőt, amely célja az elbocsátások megakadályozása. A csökkentett munkaidőre jellemző, hogy a rendelkezésre álló munkát az összes alkalmazott között osztják szét, és természetesen csökkentett bért kapnak.

Egyéni vállalkozók

Anyagi segítséget igényelhetnek azok az egyéni vállalkozók és egyszemélyes kft.-k, akiknek a korlátozások miatt nincs bevételük. Akik ebbe a csoportba tartoznak, forgalomcsökkenés és bevételkiesés címén kaphatnak támogatást. Akiknek 20%-kal csökkent a forgalmuk, azok az első hullám alatt 180, novembertől pedig 270 eurós hozzájárulásra jogosultak. Akiknél 40%-os a csökkenés, korábban 300 euróra, novembertől 450 euróra számíthatnak. 60%-os csökkenésnél 420 euró járt, november 1-jétől 630 euró igényelhető. 80% feletti forgalomcsökkenésnél pedig a korábbi 540 euró helyett 810 eurót hagyhatnak jóvá. Összességében a kormány a támogatások 1,5-szörös emelését hagyta jóvá.

A forgalomcsökkenés mértékét úgy határozzák meg, hogy a forgalmat egyrészt összehasonlítják az előző év hasonló időszakával, másrészt összevetik az egy-két hónappal korábbi állapottal. Az egyéni vállalkozók és az egyszemélyes kft.-k a bevételkiesésért korábban 210 eurós kompenzációra, mostantól havi 315 eurós támogatásra számíthatnak.

Állami támogatás

A járvány második hulláma alatt az állami támogatás jelentős részét – 100 millió eurót – az idegenforgalom kapja: éttermek, szállodák, panziók, akvaparkok, fürdők, idegenvezetők, az állatkertek, természeti rezervátumok vagy botanikus kertek üzemeltetői igényelhetik. Az intézkedés a vidámparkokra, múzeumokra, történelmi műemlékekre, a felvonók üzemeltetőire is vonatkozik. Támogatásért azok az intézmények folyamodhatnak, amelyek bevételei a 2019-es évhez képest több mint 40%-kal csökkentek, miközben megkaphatják az előző évi bevételük 4–10%-át.

A kabinet a szabad foglalkozásúak – a művészek és sportolók – számára is jóváhagyott támogatást. Ha van munkaviszonyuk, és egyben önálló kereső tevékenységet is folytatnak, a dotációból levonják az alkalmazottként kapott nettó bérüket.

Mikortól lehet igényelni?

„Az állami segítséget már az októberi hónapra vonatkozólag lehet igényelni” – mondta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A kérvényeket november 1-jétől lehet benyújtani a vállalkozások székhelye szerint illetékes munkaügyi hivatalokhoz személyesen vagy e-mailben, illetve elektronikus úton a közlekedési minisztérium weboldalán vagy a www.pomahameludom.sk, illetve a www.neprepustaj.sk oldalon. A benyújtást követő 24 órán belül érkezik egy visszaigazolás a kérvény regisztrálásáról, majd a hivatalok elektronikus vagy postai úton elküldik a szerződést, amit aláírva vissza kell küldeni. A hivatalok az aláírt szerződés átvételét követő 24 órán belül folyósítják a támogatást. Az igénylőnek becsületbeli nyilatkozatot kell tennie a forgalomcsökkenésről, a bevételkiesésről, illetve a szorult helyzetéről. A támogatások jogosságát utólag ellenőrzik. Aki hamis adatok alapján jut dotációhoz, azt megbírságolják.

Érdekes

Tudnivalók:

1. Munkaadók és egyéni vállalkozók, akik ugyanazon intézkedés alapján ismételten igényelnek támogatást – az illetékes munkaügyi hivatalnak el kell küldeni az adott hónapra vonatkozó kimutatást (a nyomtatvány letölthető a www.pomahameludom. sk oldalról), melyen fel kell tüntetni a munkaügyi hivatallal kötött megállapodás számát.

 

2. Munkaadók és egyéni vállalkozók, akik most valamilyen másik intézkedés alapján vagy első alkalommal igényelnek támogatást – az illetékes munkaügyi hivatalnak el kell küldeni a kitöltött kérvényt és a havi kimutatást (a szükséges nyomtatványok letölthetők a www.pomahameludom. sk oldalról), miközben az űrlapok kitöltése előtt tanácsos áttanulmányozni a hozzájuk csatolt útmutatót, és az alapján megadni a kért adatokat.

 

3. Figyelem! Az 1. számú intézkedés keretében jóváhagyható támogatásért azok folyamodhatnak, akik a Közegészségügyi Hivatal döntése következtében vannak zárva. Ha már nincsenek kötelezően bezárva, meg kell változtatniuk az intézkedést, tehát valamilyen más címen kell dotációt kérniük. A munkaadók a 3. intézkedés keretében is módosíthatják a támogatást. Aki át akar térni a 3A intézkedésről a 3B-re (vagy fordítva), annak új kérvényt kell benyújtania, és ezzel egy időben tájékoztatnia kell a munkaügyi hivatalt az eredeti megállapodás felbontásáról. Van lehetőség arra is, hogy valaki a 3A és a 3B intézkedés alapján egyszerre kapjon segítséget, de más-más telephelyekre. A szeptemberre vonatkozó kérvényeket és kimutatásokat a 2-es számú intézkedés keretében október 31-éig lehetett benyújtani. Az 1-es és 3-as (3A, 3B) számú intézkedés keretében a benyújtási határidő november 30. Az október közepén jóváhagyott elsősegélycsomag keretében októberre is lehet támogatást kérni, a kérvényeket november 1-jétől fogadják.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?