A tömeges tesztelés második köre nem az utolsó? Karácsony előtt jöhet a harmadik

Igor Matovič
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint ha karácsonyra nagyobb szabadságot szeretnénk, egy újabb tesztelési körnek kell megelőznie az ünnepeket – fejtette ki az RTVS Sobotné dialógy című műsorában.

Matovič úgy véli, ha azt szeretnénk, hogy a színházak és mozik, valamint a kondi- és éttermek is nyitva legyenek, újabb tesztelési körre van szükség. Ennek jövőjéről az elkövetkezendő napokban társadalmi vitát szeretne indítani.

A kormányfő ugyanakkor nem zárta ki az ország teljes lezárását sem, amely alatt a polgárok két héten át még munkába se mehetnének. Erre azonban csak akkor lenne szükség, ha az emberek „drasztikusan felelőtlen viselkedésbe kezdenének, de ezt végképp nem feltételezem” – tette hozzá a kormányfő.

Hangsúlyozta: az, hogy az országos tesztelésen 3,6 millióan vettek részt, azt igazolja, hogy a szlovákiaiak felelősségteljesek.

A miniszterelnök szerint rendkívül kemény tél vár ránk, nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy a tömeges tesztelés „fegyverét” felhasználva képesek leszünk túlélni.

Matovič bízik benne, hogy három héten belül csökken majd az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az intézkedések enyhítésére azonban egészen addig nem lát kilátást, amíg a hétnapos mozgó medián értéke nem csökken 500-ra. Az aktuális érték 2 282. Az elmúlt nap 2 579 új fertőzöttet azonosítottak PCR-tesztekkel Szlovákiában, 34-en pedig elhunytak.

A kormányfő elárulta, a tömeges tesztelés az ő ötlete volt, a szakértői konzílium az Árván és a Bártfai járásban tartott próbatesztelés követően azt javasolták, hogy annak eredményeit részletesen elemezzék. Ez azonban nem történt meg, a kormányfő szerint ugyanis határozott és gyors lépésekre volt szükség. A szakértők az ország teljes lezárást javasolták, azt azonban a szlovákiai gazdaság nem élte volna túl – mondta.

A miniszterelnök leszögezte, nem tervezik az egyes intézkedéseket enyhíteni az egyes régiókban. Elmondása szerint az emberek ingáznak a járások között, így nem lehet kivételezni azokban a régiókban sem, ahol alacsony volt a tömeges tesztelésen kiszűrt fertőzöttek száma.

(mr, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?