Több hazai vadhúst ígérnek a szlovákiai üzletláncok

vadhús
Pozsony |

A földművelésügyi minisztérium szerint – annak ellenére, hogy erdőkben gazdag ország vagyunk – elenyészően kevés vadhúst fogyasztunk. Ezen próbál meg most változtatni a szaktárca a legújabb kezdeményezésével, amelynek a fő célja, hogy több vadhús jusson el a hazai üzletekbe.

„Az egy főre jutó éves húsfogyasztás Szlovákiában eléri a 63 kilogrammot, a vadhús ebből azonban csak 1,1 kilogrammot tesz ki, ami elenyészően kevés” – állítja Ján Mičovský földművelésügyi miniszter. Az általa vezetett tárca ezért egy teljesen új kezdeményezéssel rukkolt elő, amit pénteken mutattak be. A most induló projektnek köszönhetően a szlovákiai üzletláncok pultjain a jövőben jóval több vadhússal találkozhatunk majd az eddiginél. Az „Erdei delikatesz” (szlovákul Delikatesa z lesa) logóval ellátott termékek Mičovský szerint 100 százalékos garanciát jelentenek majd a fogyasztóknak, hogy az így megjelölt vadhús Szlovákiában elejtett és itt feldolgozott vadból származik.

A projekt azonban még csak a kezdeteknél tart. „Szlovákiában 14 olyan húsfeldolgozó működik, amely a vadhúsra szakosodott. Közülük eddig csupán egy csatlakozott a projekthez, ezért arra kérjük a többieket, hogy ők is minél előbb csatlakozzanak. Ugyanez érvényes a vadásztársaságokra és az üzletláncokra is” – mondta el a földművelésügyi miniszter. A projektbe feldolgozóként eddig a vöröskői székhelyű (Červený Kameň, Illavai járás) Agrofarma Červený Kameň Kft. kapcsolódott be, amelynek az Állami Erdők biztosítja a vadat, a logisztikai háttér biztosításánál pedig a Szlovák Vadászkamara is besegít.

„A hazai szarvashús az elkövetkező napokban már két üzletlánc polcain is megjelenik, nagy az érdeklődés azonban a többi üzletlánc részéről is. Reményeink szerint a vadhús iránt megugrik a kereslet”

– nyilatkozta Martin Krajčovič, a legnagyobb üzletláncokat (pl. Billa, Kaufland, Lidl, Metro, Tesco) tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) az elnöke. A szlovákiai vadhúshoz azonban a www.predajdiviny.sk honlapon keresztül már jelenleg is hozzájuthatunk. „A honlapon keresztül közvetlenül a legközelebbi vadásztársaságtól lehet vásárolni” – tette hozzá Alojz Kaššák, a Szlovák Vadászkamara alelnöke.

„A vadhús vásárlásával nem csupán a hazai feldolgozókon, hanem az egészségünkön is segítünk”

– mondta el Mičovský. A vadhús szerinte a legjobb minőségű húsok közé tartozik. Mivel a vadállatok változatos növényi táplálékot fogyasztanak, sokat mozognak, és egész életüket a szabadban töltik, a húsuk ezért alacsonyabb zsírtartalmú. A vadak vörös húsa is fehérjéből és zsírból tevődik össze, a vadhúsoknál ez az arány azonban nagyjából 80% fehérje és 20% zsír, míg például egy zsírosabb báránycombnál épp a fordítottja. A tenyésztett, külföldről importált ellenőrizhetetlen állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsósorban az iparilag gyártott tápszerektől, hormonkészítményektől is. A szarvasok húsa például rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul kiváló vasforrás, de megtalálható benne a B1-, B2-, B5-, B6-, B12-vitamin is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?