Az EU szankcionálja Aljakszandr Lukasenkát

Aljakszandr Lukasenka

Az EU szankciókat vet ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre és további 14 magas rangú fehérorosz tisztviselőre az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt - tájékoztatott pénteken az unió hivatalos közlönye.

A korlátozások Lukasenka fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztosági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban.

A szankciók, amelyek jelenleg 59 fehérorosz tisztviselőre vonatkoznak, magukban foglalják az beutazási tilalmat és a pénzügyi eszközök befagyasztását. Ezenkívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani az érintettek számára. Az EU Observer brüsszeli eseményekkel foglalkozó hírportál szerint Lukasenkának és családjának két unión belüli ingatlanvállalatban van üzleti érdekeltsége. A vállalkozások Cipruson találhatóak.

A pénteki határozat követi a Miniszerek Tanácsa által elfogadott október elejei állásfoglalásokat, amelyekben a testület határozottan elítélte a fehérorosz hatóságok atrocitásait a békés tüntetők ellen, és Lukasenka szankcionálást helyezte kilátásba, "amennyiben az országban nem javul a helyzet." Az EU azért is várt ezidáig a korlátozó intézkedések bevezetésével, mert abban bízott, hogy az elnök önként vesz majd részt az ellenzékkel folytatott tárgyalásokban és az ország demokratikus átalakításban.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi választások óta - amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a szavazatok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. A legutóbbi megmozduláson mintegy 300 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?