Már körvonalazódik az országos tesztelés második köre

országos tesztelés
Pozsony |

Bár a kormány a szerdai ülésén tárgyalt az országos tesztelés második köréről, a részleteket csak a csütörtöki sajtótájékoztatón ismertetik. Ennek ellenére Igor Matovič miniszterelnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽaNO) már elárult néhány fontos információt.

Kiderült például, hogy a kijárási korlátozás immár november 14-ig tart, így a jövő héten is szükség lesz a negatív teszteredményről kiállított tanúsítványra.

Azokban a járásokban, ahol lesz tesztelés, értelemszerűen mindenki új tanúsítványt kap.Természetesen továbbra is érvényben van, hogy akinek pozitív lesz a tesztje, a családjával együtt házi karanténba vonul, aki pedig nem megy el a tesztre, csak kivételes esetben hagyhatja el otthonát.

Azokban a járásokban pedig, ahol nem lesz tesztelés, az előző héten kapott tanúsítványokat kell használni, vagyis ezek érvényessége egy héttel meghosszabbodik.

országos tesztelés

Fontos tehát, hogy az első teszteredményt ne dobjuk ki, ne veszítsük el. Naď elmondta, nincs lehetőség újat kérni, így két választás marad: vagy új tesztet csináltatunk, vagy pedig otthon maradunk a kijárási tilalom végéig. 

Ne feledjük azonban, hogy az antigénteszt negatív eredménye sem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kaptuk el a vírust, így legyünk körültekintőek. 

Ingázás járások közt

További fontos kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik olyan járásban élnek, ahol nem lesz újabb mintavétel, viszont a jövő héten olyan járásba szeretnének utazni, ahol volt második kör. Igor Matovič szerint ilyen esetben szükség van egy frissen kiállított negatív teszteredményre. Például valaki Pozsonyban él, és jövő héten Dunaszerdahelyre kell utaznia, akkor ezen a hétvégén is el kell mennie tesztelésre. Ehhez fel kell keresnie egy olyan járást, ahol lesz második kör, vagy pedig magánlaboratóriumban kell PCR-tesztet végeztetnie. 

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezekről az információkról csütörtökön tájékoztatnak hivatalosan, addig csak a miniszterek szerdai beszámolóira támaszkodhatunk.

Matovič karanténba megy

Mindeközben Matovič a közösségi oldalán bejelentette:  az utóbbi napokban kapcsolatba került egy koronavírussal fertőzött személlyel, így házi karanténba kell vonulnia. Azt írta, a szabályok mindenkire vonatkoznak, így nincs más választása. 

QUARANTINE

Nuž ... pravidlá musia platiť pre každého rovnako ... keďže som bol v kontakte s pozitívne testovaným ......

Közzétette: Igor Matovic – 2020. november 4., szerda

Igor Matovič

A miniszterelnököt rövid időn belül letesztelik. Ha az eredmény pozitív lesz, akkor elképzelhető, hogy több politikust is izolálni kell. A kormányfő szerdán például az OĽaNO képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatót, sőt, Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel is tárgyalt az országos tesztelés második fordulójáról, amely után szintén közösen álltak ki a nyilvánosság elé. 
 

Zuzana Čaputová

Čaputová támogatása

Čaputová az említett sajtótájékoztatón leszögezte: üdvözli a kormány döntését, miszerint a második fordulót már csak azokban a járásokban szervezik meg, ahol a legmagasabb volt a fertőzöttek aránya.

„Bízom benne, hogy a tesztelés az említett régiókban jól sikerül. Remélem, hogy lesz elegendő egészségügyi dolgozó és önkéntes, s hogy a katonaság, valamint az önkormányzatok ismét professzionális munkát végeznek majd”

– jelentette ki az államfő.

Hozzátette: a járványgörbe az utóbbi napokban már nem annyira meredek, ami egyrészt az országos tesztelésnek, másrészt az érvényben lévő szigorításoknak is köszönhető.

„Racionálisnak tartom az intézkedéseket, hiszen csökkentik a mobilitást, ennek pedig meg is látszik a hatása. Ennek ellenére nem dőlhetünk be a hamis reménynek, ezért támogatok minden olyan felhívást, amely a felelősségteljes viselkedést hangsúlyozza. Mi, akik negatívak lettünk, továbbra is maradjunk óvatosak, és legyünk szolidárisak azokkal szemben, akik karanténban vannak”

– zárta Čaputová.
 

Zuzana Čaputová

Konstruktív hozzáállás

A köztársasági elnök támogatása azért is figyelemre méltó, mert az első forduló előtti napon éppen ő szólította fel a kormányt, hogy értékelje át az országos tesztelés szabályait, hiszen nem volt elegendő egészségügyi dolgozó. Ez kisebb nézeteltéréshez vezetett közte és Matovič között, utóbbi a közösségi oldalán üzengetett az államfőnek. A miniszterelnök azonban úgy véli, hogy az egész vitát pusztán a média fújta fel, és nem kellett volna ekkora ügyet csinálni abból, hogy két közjogi méltóság nem ért egyet egy témában.

Čaputová a vitával kapcsolatban úgy fogalmazott, díjazza Matovič hozzáállását, hiszen ha bármiféle nézeteltérés alakul ki közöttük, akkor a lehető leghamarabb leegyeznek egy személyes találkozót, ahol konstruktív párbeszédet folytatnak az adott problémáról. 

„Kemény tél lesz”

Matovič abban is egyetértett a köztársasági elnökkel, hogy az országos tesztelés nem egyenlő a koronavírus-járvány visszaszorításával. A miniszterelnök szerint a műveletre inkább egy eszközként kell tekinteni, mely segíthet lenyomni a fertőzöttek számát, ám a felelősségteljes viselkedés nélkül az egész mit sem ér.

A valódi megoldást egyértelműen a koronavírus elleni oltás jelentheti, ám arra még várni kell. A kormányfő elmondta: Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is tárgyalt az országos tesztelés eredményeiről, és az egyeztetésen szó esett a vakcinaprojektekről is.

„Ő úgy tudja, hogy az első adag vakcina várhatóan januárban lesz elérhető, ám eléggé korlátozott mennyiségben, így biztosan nem lesz elegendő arra, hogy minden érdeklődőt be lehessen oltani Szlovákiában. Attól tartok, hogy nehéz fél év vár ránk”

– vélekedett Matovič.

Pellegrini bírál

Az országos tesztelés második fordulóját nem mindenki fogadta lelkesedéssel. Peter Pellegrini (Hlas) volt kormányfő szerint még mindig sok a tisztázatlan kérdés az újabb körrel kapcsolatban. A Hlas vezetője kiemelte: a kormány például azt sem tisztázta, hogy mi alapján döntöttek a 0,7 százalékos pozitivitási arányról, amely fölött meg kell rendezni az újabb mintavételt. Pellegrini továbbá azt is kifogásolta, hogy a szlovák hadsereg nem nyújtott részletes adatokat az önkormányzatoknak a tesztelés eredményéről, valamint az sem világos, hogy a teljes akció mennyibe került az államnak.

Peter Pellegrini

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter a kormány ülése után még nem tudta megmondani, hogy milyen kiadásokkal járt az első forduló, ugyanis az egyes tárcák még számolták össze a végleges költségeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?