Amit tudunk, és amit nem a bécsi merényletről

bécsi merénylet

Lassan fény derül a hétfő esti bécsi terrortámadás részleteire, de vannak kérdések, amelyeket továbbra is homály fed - írta a dpa a merényletről készült keddi összeállításában.

Tudni lehet, hogy a terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint este nyolc óra körül. Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és négy ember életét oltotta ki. Több mint tucatnyian megsebesültek, közülük heten válságos állapotban vannak. Egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több támadó volt-e. A rendőrök egy elkövetőt lelőttek.

A rendőrség szerint hat különböző bécsi helyszínen került sor támadásra, egyebek között a Seitenstettengassén, a Morzinplatzon, a Fleischmarkton és a Bauernmarkton. A helyszínek egyike a központi zsinagóga közelében található. A merénylet után ideiglenesen lezárták a belvárost a közösségi közlekedés előtt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint iszlamista terrortámadás történt, és a lelőtt elkövető minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt.

A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban. Egészségügyi források 17-re tették a sebesültek számát, többségüket lőtt sebbel vitték kórházba, de akadt olyan is, akinek szúrt sebe van. Heten válságos állapotban vannak.

A merényletet követően 15 házkutatás zajlott és több embert őrizetbe vettek. Sankt Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány székhelyén is átkutattak két házat. Bécsben ezer rendőr van bevetésen. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek. Médiaértesülések szerint az osztrák rendőrség úgy gondolja, hogy nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy voltak-e tettestársai a lelőtt elkövetőnek, a belügyminiszter mindenesetre nem zárta ki ennek lehetőségét.

Bár a merénylő rokonszenvezett az Iszlám Állammal, nem tudni, hogy mi volt tettének kiváltó oka. Nem egyértelmű, hogy a pánikkeltés volt-e a célja a felkapott bécsi negyedben vagy eredetileg a zsinagóga volt a kiszemelt célpont. Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség vezetője elmondta: a támadás időpontjában a zsinagóga és az ugyanazon a címen található iroda már zárva volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?