Több SM-központra lenne szükség

sclerosis multiplex

Világszerte 2,8 millió ember szenved az egész életre szóló krónikus betegségben, a sclerosis multiplexben (SM). A betegek megkapják a legmodernebb kezelést, de még mindig kevés speciális SM-központ, szakorvos és pszichológus van, akik segítenék lelkileg elviselni a betegség egyre súlyosbodó tüneteit.

Nem jellegzetes öröklődő betegségről van szó, rendszerint fiatal felnőttkorú nőknél jelentkezik. Oka a szervezet abnormális immunválasza, ami gyulladást, agykárosodást és a gerincvelő néhány részének, vagyis a központi idegrendszer károsodását váltja ki.

Szlovákiában 8 000 beteg

„A betegség pontos oka még mindig ismeretlen, de feltételezhető, hogy hirtelen gyulladásos folyamat indul el, amiben fontos szerepet játszanak az immunrendszer sejtjei. Ezek károsítják az agy és a gerincvelő struktúráit” – mondta Dr. Jarmila Szilasiová neurológus, a Szlovák Neurológiai Társaság sclerosis multiplex szekciójának elnöke. Minden beteg esetében több tényező játszik szerepet: például a női nem, a faji tényezők, az immunbetegségekre való bizonyos genetikai hajlam, a környezet hatása, a gyakori vírusos fertőzés, a túl sós étrend, a túlsúly, a dohányzás, a napfény- és vitaminhiány. Szlovákiában viszonylag magas a betegek száma, becslések szerint 8 000 ember szenved ebben a betegségben. A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat legutóbb 2017-ben módosították. Ezt az agyi-gerincvelői folyadék leletei, valamint az agy és a gerincvelő mágneses rezonanciája is alátámasztja.

A kezelés gyógyszerekkel történik és az élet végéig tart. Célja az, hogy megállítsa a központi idegrendszerben végbemenő gyulladásos folyamatot, és megpróbálja megújítani az agy és a gerincvelő károsodott struktúráit.

„A kezeléssel az attakok számának csökkenését, a központi idegrendszer új elváltozásainak megakadályozását és a betegség előrehaladását próbáljuk elősegíteni. Rendszeres klinikai ellenőrzésekkel, vértesztekkel és mágneses rezonanciával ellenőrizzük a beteg egészségi állapotát” – tette hozzá a szakember.

Mi a valóság?

Ha nem kezelik a beteget, várható, hogy állapota romlani fog, s a gyulladás szakaszából a tartós visszafordíthatatlan romlás szakaszába jut. Ezt már gyógyszerekkel nem tudják befolyásolni, ezért fontos a korai diagnózis felállítása és a kezelés korai megkezdése. Ráadásul a kezelés akkor hatásos igazán, ha az első tünet után máris orvoshoz kerül a beteg. Így tovább maradhat a munkahelyén, anyagi szempontból önellátó, társadalmi szempontból pedig aktív maradhat.
„Szlovákiában a betegek a legmodernebb gyógyszereket kapják meg, amelyek hatását tudományosan bizonyították, és amelyeket az európai gyógyszerügynökség jóváhagyott. Ráadásul a kezelést az egészségbiztosítók fizetik” – tette hozzá Szilasiová.

Azonban a kezelésnek vannak árnyoldalai is. „Bebizonyosodott, hogy nagy problémát jelent bizonyos esetekben a kezelés és a gyógyszerek hiánya. Ez akkor mutatkozik meg, amikor »papíron« megvan a modern kezelés, a biztosítók fizetik, a rászorulók mégsem tudnak hozzájutni. Ennek egyik oka a szakorvosok és az SMközpontok hiánya. Ennek az a következménye, hogy elhúzódik a diagnózis felállítása, a kezelés megkezdése és a kezelés bonyolódik” – mondta Dr. Dominik Tomek gyógyszerész.

Lelki segítség nélkül nem megy

„Ha az orvos mindössze két órát rendel az SM-központban, és 20an várnak rá, a betegnek gyakran nincs lehetősége minden kérdést feltenni. Ha megerősítenék az SM-központokat, és a neurológusok a teljes munkaidő alatt rendelnének, több idő maradna a beteg kérdéseire” – ismerte be Jarmila Fajnorová, a Szlovákiai Sclerosis Multiplex Szövetség betegszervezet elnöke.

„Az emberek többsége többé-kevésbé belenyugszik a diagnózisba, de minél jobban halad előre a betegség, mindenkinek annál jobban szüksége van a lelki támaszra” – jegyezte meg Dr. Ján Grossmann, a turócszentmártoni neurológiai klinika munkatársa, s hozzátette: „Jó lenne, ha ez a lehetőség egész Szlovákia területén rendelkezésre állna az SM-központokban, amint ez az EU-országokban szokásos. A könnyen hozzáférhető eredményes lelki segítség enyhíti a SM-betegek szociális és anyagi terheit.”

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?