Segítség nélkül az állástalanok

Milan Krajniak
Pozsony |

A Matovič-kormány a koronavírus-járvány elleni harcában ugyan tetemes összeget fordított a munkahelyek megmentésére, ennek azonban nincs sok látszatja. A környező uniós tagországok közül mindegyikben alacsonyabb az állástalanok aránya, mint Szlovákiában.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott megszorító intézkedések tetemes károkat okoztak a szlovák gazdaságnak, aminek a levét az alkalmazottak itták meg. Az elmúlt hónapokban tízezrek veszítették el a munkájukat, az állástalanok aránya – az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint – idén szeptemberre így elérte a 6,8 százalékot.

Az Eurostat ráadásul jóval derűlátóbb számokkal dolgozik, mint a szlovák Statisztikai Hivatal. Míg ez utóbbi szerint Szlovákiában szeptember végén 224 ezer állástalan volt az országban, az uniós statisztikai hivatal adatai szerint csupán 185 ezer. Szlovákia azonban még az Eurostat szerint is sokkal rosszabbul teljesít a környező uniós tagországoknál. A 6,8 százalékos szlovák munkanélküliséggel szemben Csehországban csak 2,8, Lengyelországban pedig 3,1 százaléknyi állástalan van. Magyarország esetében a szeptemberi adatot egyelőre ugyan nem tették közzé, augusztusban azonban ott is csak 4,4 százalékos munkanélküliséget mértek. Szlovákiát lekörözi Ausztria (5,5%), Románia (5,2) és még Bulgária (6,2%) is.

Javulásra ráadásul az elkövetkező időszakban sem számíthatunk, épp ellenkezőleg. „A járvány második hulláma miatt tovább romolhat a helyzet, sok függ azonban attól, hogy milyen intézkedésekkel próbálja majd menteni a menthetőt a kormány” – nyilatkozta lapunknak Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint a nyári hónapokban tapasztalt enyhe javulást a leginkább érintett ágazatokban az elkövetkező időszakban újabb zuhanás követheti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?