Tesztelés: Óriási logisztikai kockázatra figyelmeztet a Szlovákiai Városok Uniója

országos tezstelés

A városok és községek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy biztosított legyen az országos tesztelés zökkenőmentes lebonyolítása.

Az egészségügyi dolgozók hiánya miatt azonban az a veszély fenyeget, hogy sok mintavételi helyet nem fognak tudni megnyitni. Ez a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) aktuális helyzetre reagáló közleményében szerepel. Az ernyőszervezet támogatja Zuzana Čaputová felhívását, melyben az államfő azt kérte, hogy a tesztelés csak bizonyos helyeken valósuljon meg.

Az ÚMS szerint óriási logisztikai kockázattal állunk szemben részben az egészségügyi dolgozók és a felszerelések hiánya, részben az állam által folytatott következetlen és homályos kommunikáció miatt.

A folyamatos stressz és a kaotikus tájékoztatás ellenére az önkormányzatok igyekeznek mindent elkövetni a tesztelés sikere érdekében. Az állam részéről ezért nem fair és nem felelősségteljes magatartás az, hogy a felelősséget a városokra és az önkormányzatokra igyekszik hárítani, illetve hogy a médián keresztül nyilvánosan tétlenséggel, lustasággal és közömbösséggel vádolja meg a polgármestereket

– jegyezte meg Richard Rybníček, az ÚMS elnöke.  

Hozzátette: az államtól a városok és községek most odafigyelést és támogatást várnak.

Mindannyiunk számára prioritás kell legyen a felelősségteljes hozzáállás, a lakosok és a tömeges tesztelést segítő munkatársak egészségének védelme

– zárta Rybníček.

Zuzana Čaputová államfő pénteken felszólította Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnököt, hogy hétvégén csak ott teszteljenek, ahol biztosítva lesz a mintavétel. Az elnök asszony a kijárási tilalom feltételeinek átértékelését és az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazza. Úgy véli, az országos tesztelés célja teljesíthetetlen. Mindezt pénteken jelentette ki Čaputová, miután találkozott Daniel Zmeko vezérkari főnökkel és Ivan Pachóval, a "Közös felelősség" akció parancsnokával. "A szükséges mintavételi helyek csupán mintegy 60 százalékát sikerült előkészíteni a hétvége mindkét napjára" – figyelmeztetett az államfő, aki szerint így nem lesznek képesek letesztelni több százezer állampolgárt.

A miniszterelnök egyelőre nem adott direkt választ az államfő felhívására. A közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, azt írta, „mindenki keresi az útját”. Ismételten felszólította az egészségügyi dolgozókat, hogy segítsék az országos tesztelést. Megosztotta Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter bejegyzését is, aki leszögezte, hogy a kormány tovább dolgozik azért, hogy sikeresen bonyolítsák le az országos tesztelést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?