ATHMOSS vírusfertőtlenítő légtisztító!

microwell
Vágsellye - Šaľa |

vágsellyei MICROWELL Kft.-ben gyorsan reagáltak a világban kialakult, vírussal kapcsolatos helyzetre és a piac megváltozott igényeire. Kifejlesztették a levegőben előforduló vírusoktól, baktériumoktól és egyéb apró patogén részecskéktől való megtisztításra és a levegő fertőtlenítésére szolgáló berendezést, megszerezték a CE tanúsítványt és sikeresen beindították a gyártást. A levegő tisztítását és fertőtlenítését szolgáló berendezést ATHMOSS-nak nevezték el.

Miért épp ATHMOSS lett a neve?

Az atmoszféra a Föld légköre, egy réteg, egy gázburok, ami megvéd bennünket a káros kozmikus sugaraktól. Az ATHMOSS vírusfertőtlenítő, légtisztító megvéd bennünket a káros vírusoktól. Ebben rejlik a hasonlóság. A kozmikus sugarak a Föld légkörébe érkeznek az űrből, melyeket az atmoszféra elnyel. A légtisztítónkba bekerül káros vírust az ATHMOSS elnyeli.

Elmagyarázzuk, hogyan dolgozik az ATHMOSS vírusfertőtlenítő légtisztító és hogyan pusztítja el a vírusokat

A készülék szakmai neve csíraölő hatású UV-C légtisztító (DEKONTAMINÁCIÓS) készülék HEPA szűrővel. Ez a szakmai név röviden már le is írja a berendezés működési elvét. De még szemléletesebben: képzeljük el úgy a vírust, mint egy idegesítő, zümmögő darazsat, mely támadásra készül. Az ATHMOSS berendezés észleli ezt a veszélyes darazsat, vagyis a vírust és ventilátora segítségével beszippantja a kamrájába. A vírus számára ez az úgynevezett ismeretlen, 13., nagyon szerencsétlen kamra. Az ATHMOSS kamrájában nagyteljesítményű UV-C lámpák világítanak. A 253,7 nm hullámhosszú ultraibolya fénynek germicid, azaz csíraölő, vagyis halálos hatása van. Ilyen sugárzás csak a kozmikus térben van a földfelszínen nem fordul elő természetes formában, hiszen azt 100%-ban elnyeli a Föld légköre. Az UV-C sugárzás elpusztítja a mikroorganizmusokat, azaz a vírusokat, baktériumokat, penészgombákat, atkákat stb. Gyakran használják az orvosi gyakorlatban, pl. az eszközök fertőtlenítésére, a műtőtermek felületeinek fertőtlenítésére. Miután az ATHMOSS a vírust beszippantotta a kamrájába, a lehető leghosszabb ideig tartja ott benn az örvény-aerodinamika hatás, melyet Theodor von Kármán, magyar származású, 20. századbeli matematikus és repüléstechnikai mérnök, a NATO repüléskutatási osztályának igazgatója ismereti elvei alapján használunk. Az ATHMOSS kamrájában létrehozott Kármán-légörvény segítségével a vírus hosszabb ideig van fogságban, hogy az UV-C sugárzás mihamarabb megsemmisíthesse. A vírus ATHMOSS-ból való kiszökését a HEPA szűrők akadályozzák meg, melyek egy úgynevezett második akadályt képeznek. A HEPA szűrők pórusai hasonlóak a vírus méretéhez. Tehát az ATHMOSS írtókamrája a vírus számára valami olyasmi, mint egy jól szervezett harcvonal, melyen csak nagyon kis eséllyel juthat keresztül az ellenség, tehát a vírus.

Mik is azok a már említett HEPA szűrők pontosan és mit tudnak kiszűrni?

Nézett már egy szobát egy fénysugáron keresztül? Látta azokat az apró porszemcséket, amiket általában nem is látunk? És tudja, hogy azokon kívül vannak ott olyan részecskék is, amelyeket szabad szemmel nem is látunk? El tudja képzelni a nagyságukat? Össze tudja őket hasonlítani egymással? Ezek a részecskék számunkra elképzelhetetlenül aprók. De ha százezerszeresére nagyítanánk őket, akkor így néznének ki: 1,2 mm-es homokszem akkora lenne, mint egy atomerőmű hűtőtornya, mely 120 m magas és több tíz km távolságból is látható. Ez egy 40 emeletes lakóház magasságának felelne meg. A legnagyobb porszemcsék (500µm) olyan nagyok lennének, mint egy 50 m-es dinoszaurusz. Ez egy 17 emeletes lakóház magasságának felelne meg. Az atkák (30µm) akkorák lennének, mint egy 3 méteres elefánt. A gombaspórák (10µm) akkorák lennének, mint egy 1 méteres hógolyó. A légzési cseppek (5µm) olyanok, mint egy 50 cm-es gimnasztikai labda.  A nagyobb baktériumok (2µm) olyanok, mint egy 21 cm-es focilabda. A kisebb baktériumok (0,4µm), mint egy 4 cm-es pingponglabda. A 0,12µm nagyságú vírus pedig akkora, mint egy 1,2 cm-es darázs. És tudják, hogy mekkorák lennének a HEPA szűrők rései, melyek a 0,3 és 0,1µm nagyságú részecskéket is kiszűrik? Azok egy 1x1 és 3x3 cm sűrűségű hálónak felelnének meg. Látják a HEPA szűrő erejét? Milyen hatékony! Mennyi mindent szűr meg! A HEPA szűrő a NASA találmánya. Az űrhajósok védelmére fejlesztették ki. És hogy nézne ki például a leghatékonyabb légzőkészülék 0,6µm részecskeszűréssel? Az olyan lenne, mint egy kerítésháló 6x6cm résekkel. Ha tudatosítjuk, hogy a vírus nem létezik önmagában, hanem mindig egy néhányszor nagyobb részecskére van tapadva, pl. egy aeroszol cseppre (kb. 40-szer nagyobb) vagy baktériumra (kb. 16-szor – 3-szor nagyobb), akkor megértjük, hogy a HEPA szűrő a baktériumok és vírusok számára áthatolhatatlan akadállyá válhat.

(Folytatás a következő számban 13.11.2020.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?