A magyarok háromnegyede választaná a közös listát

Híd MKP Összefogás k

Szinte teljes körű a közös indulás támogatottsága a három magyar párt szavazói táborában. Az MKP és az MKÖ szavazóinak 100 százaléka, a Híd szavazóinak 94 százaléka szavazna a közös listára, ha az létrejönne. Ez derült ki a Focus ügynökség méréséből, amit október 7. és 15. között végeztek 1014 fős mintán. A mérés vonatkozó része a Híd párt megrendelésére készült.

Ha ma lennének a választások, és a három magyar párt közös listán indulna, arra a szavazók 7,3 százaléka adná le a voksát. Ez több, mint egy százalékkal több, mint a három párt külön-külön megszerzett támogatásának összege. A pártok szavazóin kívül ugyanis máshonnan is érkeznének potenciális szavazók: elsősorban az SaS, Za ľudí és Sme rodina pártok mai táborából. A közös lista a ma bizonytalanok egy részét is képes lenne megszólítani.

A közös párt regionálisan is erős lenne, a Nyitrai és Nagyszombati megyékben egyaránt a szavazók 20 százaléka támogatná, Besztercebánya megyében pedig 13. Pozsony megyében, ahol ma nagyon alacsony a magyar pártok támogatottsága, több, mint 3 százaléknyi szavazó adná a voksát a közös pártnak. A magyar nemzetiségű szavazók 76 százaléka, a szlovákok fél százaléka választaná ezt a közös listát.

„Ezek az eredmények jól mutatják, hogy valós igény van a közös munkára, egy közös párt létrehozására. Egy ilyen lista elfogadható lenne a pártjaink mai szavazói számára is, sőt, új szavazókat is szerezhetnénk, amely a parlamenti jelenlét záloga lehet,” jelentette ki Sólymos László, a Híd párt elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?