Megindult a hegyoldal Zalaba és Kisgyarmat között

Zalaba/Kisgyarmat (Sikenička) |

<p>Alig egy év alatt már harmadszor omlott le a hegyoldal a lévai járásbeli Zalaba és az érsekújvári járásbeli Kisgyarmat között. Legutóbb tavaly júniusban közel két kilométeres szakaszon öt helyen indult meg a föld.</p>

Most mintegy harmincméteres részen torlaszolta el az utat a lezúduló földtömeg, a kidőlt fák és a törmelék. Becslések szerint legalább 100 köbméternyi föld omlott az útra, csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg. Hozzávetőleg egy köbméternyi fa is lecsúszott a földdel együtt, a hat-nyolc méteres akácok legallyazása, összevágása, eltakarítása sok időbe telt. Bizonyos részeken 25 méteres magasságból zúdult alá a törmelék és a föld a Kókom-hegyről, melynek fala ezen a részen nagyon meredek. Az elmúlt időszak kiadós esőzéseitől föllazult, átázott homokos hegyoldal már tartós fenyegetést jelent. Bizonyos vélemények szerint a fakivágás is okozhatta az omlásveszélyt. Az erdőrész a kisgyarmati úrbéres társaság tulajdonában van. Két éve mintegy két méteres magasságban kivágták, ritkították a forgalmat veszélyeztető fákat, éppen a csúszásveszély miatt -tájékoztatott Dávid István erdőőr. Gulyás Ilona, az Érsekújvári Útkarbantartó Vállalat párkányi részlegének vezetője elmondta, ők megtisztítják az utat, de a hegy tetején kellene megoldani a felgyülemlett csapadék elfolyását. A tetőn magántulajdonban lévő szántóföldek vannak alig húsz méterre a hegy peremétől, és nincsenek vízelvezető barázdák, melyek megakadályoznák, hogy a hegyoldalt alámossa az esővíz. Beton védőfalak kiépítése hatalmas költséget jelentene. Egy harmadosztályú úton ekkora beruházás nem valószínű. Michlian Etelka, Zalaba polgármestere elmondta, többen nem tudtak munkába menni, Esztergomba és a zalabai gyümölcsösbe sem lehetett eljutni. Az üzleteket ellátó áruszállítók sem jutottak be a faluba, az autóbuszjáratok sem közlekedtek másfél napig. Első lépésként valószínűleg geológiai felmérést kell végezni, mely alapján később intézkedni lehet. A felmelegedések után valószínűleg további csuszamlásokra lehet számítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?