A gyökérzöldségek és betakarításuk

sárgarépa

Eljött a gyökérzöldségek betakarításának ideje. Ha helyesen szedjük fel őket, és a tárolásukra is odafigyelünk, akár tél végéig is saját termést használhatunk a főzéshez.

 

Gyökérzöldségeink rendszertanilag nem egy családhoz tartoznak, hiszen míg a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és a pasztinákot az ernyős virágzatúakhoz soroljuk, a retek és a torma keresztes virágú, a cékla pedig libatopféle.

A gyökérzöldségek friss vagy tartósított állapotban egész évben fontos részét képezik ételeinknek. A retek kivételével valamennyi jól tárolható. Legtöbbjük kétéves (kétszikűek, lágy szárúak), az 1. évben zöldtömeget fejlesztenek, és csak a második évben, a téli hideghatás után hoznak magszárat (retek kivétel, mivel egy évben befejezi fejlődését).

Petrezselyem: fontos vitaminforrás, különösen sok C-vitamint tartalmaz. Művelése hasonló a sárgarépához, de a petrezselyem jobban elviseli a tél alá vetést. Fűszerező, ételízesítő, gyökere és lombja is hasznosítható (a levélpetrezselyemnek csak a levele fogyasztható). Konzervált, fagyasztott, szárított formája is létezik. Jellegzetes ízét, illatát illóolaja adja, ami a növény minden részében megtalálható. Szedése, tárolása hasonló a sárgarépához, de annál hidegtűrőbb, ezért később is betakaríthatjuk. A szárításra szánt petrezselyemzöldet frissen, csomókba kötve is száríthatjuk.

Pasztinák: nálunk kevésbé terjedt el, másutt, pl. Franciaországban viszont rendkívül népszerű. Karógyökere helyettesíti a petrezselymet, a feldolgozóipar ízesítésre használja.

Sárgarépa: a legjelentősebb gyökérzöldségünk, frissen is fogyasztjuk, de a konzerv- és hűtőipar alapanyaga is. Az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény. Táplálkozási értékét tekintve elsősorban karotintartalma jelentős, fontos szerepe van a zsírban oldódó A- és D-vitamin képződésében a szervezetben.

Termesztése és fejlődése szempontjából fontos az egyenletes öntözés, egyébként a gyökerek megrepedhetnek.

Kiásáskor a sárgarépát a száránál megragadva kell kihúzni a meglazított földből. A zöld szárat a gyökérnyaknál úgy kell levágni, hogy a gyökérfej ne sérüljön meg. Az egészséges zöldséget addig hagyjuk a talajban, ameddig csak lehetséges, mert úgy jóval ízletesebb. Takarhatjuk szalmával vagy akár mulccsal is a fagyok ellen. A felszedett sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, átválogatjuk, és prizmában vagy pincében is tárolhatjuk.

Mire érdemes odafigyelni?

* A szedést megelőző két hétben ne öntözzük zöldségeinket. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük, ilyenkor ugyanis a növényi részek víztartalma is kevesebb.

* A fajta megválasztásán túl a betakarítás időzítése is meghatározó. A termést a legjobb érettségi állapotában kell betakarítani.

* A tárolás folyamán fontos szempont, hogy a termények tápanyagtartalma ne változzon, illetve az íz- és aromaanyagok megmaradjanak. Eközben óvni kell őket a betegségektől, kártevőktől.

* A zöldségfajok tárolhatósága nagyon eltérő. Hosszabb tárolásra alkalmasak a gyökérzöldségek mellett a hagyma- és káposztafélék.

* Ha a zöldségeket faládákban tároljuk, érdemes közéjük újságpapírt tenni, ami védi a terményt, és a nedvességet is felissza. Ömlesztve tárolhatjuk a burgonyaféléket.

Fucsek Margit kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?