A pozsonyi és csallóközi ingatlanvásárlók miatt a határ túloldalán is nőttek az árak

ingatlanpiac

Az elmúlt években a Pozsonyban és a Pozsonyhoz közeli nyugat-szlovákiai járásokban élő családok az olcsóbb lakhatás reményében tucatjával vásároltak ingatlant a határ túloldalán fekvő GyőrMoson-Sopron megyében. A növekvő kereslet miatt azonban itt is megugrottak az árak. Megéri még egyáltalán átköltözni?

Győr-Moson-Sopron megye népessége az elmúlt években folyamatosan nőtt, ami a belföldi, de leginkább a nemzetközi vándorlásnak köszönhető. A régióban a külföldiek letelepedése még most is jóval magasabb, mint a környező megyék esetében. Az ide költöző külföldiek nagy részét elsősorban a Pozsonyból a határ menti településekre költöző családok teszik ki, akiket a munkahelyük még Szlovákiához köt.

Győri növekedés

Győr népessége 2019-re elérte a 132 ezret. A lakosságból több mint 5 ezer tartja magát valamely kisebbség tagjának, miközben a szlovákok száma is fokozatosan nő. A növekvő letelepedés- és népességszám a város ingatlanpiacát is befolyásolta. Az ingatlannet.hu adatai szerint a győri lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott. A szeptemberi statisztikai adatok alapján az átlagos ár 482 ezer forintra tehető négyzetméterenként. Ez15,8%-kal több, mint egy évvel korábban.

táblázat

A családi házak négyzetméterenkénti ára az elmúlt év vége felé kisebb mértékben nőtt, idén nyáron azonban ismét csökkent. Jelenleg 336 ezer forint/négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre a kertes házak. Ezzel ellentétben, ha téglalakás vásárlásán gondolkodunk, bizony alaposan a zsebünkbe kell nyúlni: a tavaly szeptemberihez képest idén csaknem 17%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár. Jelenleg ez 546 ezer forint, ami alapján egy győri téglaépítésű lakás – átlagos paraméterekkel rendelkező, 70-75 négyzetméter alapterületű – eladási ára 30 és 35 millió forint közé tehető. Ezzel szemben a panellakások négyzetmétere csupán 2,2%-kal emelkedett egy év alatt. Jelenleg a panelek 393 ezer forint/négyzetméter áron cserélnek gazdát. Eszerint Győrben 18-22 millió forint körül juthatunk egy átlagos panellakáshoz.

táblázat

Osztrák hatás

Sopron ingatlanpiaca élen jár a vidéki nagyvárosok között. A lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára egy év alatt 6,3%-kal nőtt. Jelenleg 490 ezer forint, ami még a győri áraknál is magasabb. A soproni járásban található családi házak négyzetméterenkénti árai a tavalyi évhez képest 8,6%-kal emelkedtek, míg a téglalakásoké 6%-kal, a panelek eladási árai – négyzetméterenként – pedig a legkisebb mértékben, csupán 2,9%-kal növekedtek.

Jelenleg a családi házak négyzetméteréért 450 ezer forintot kérnek a hirdetők, ami csaknem 34%-kal több, mint Győrben. Ilyen négyzetméterenkénti árak mellett közel 50-55 millió forint körül találunk kertes házat. A téglalakások négyzetmétere 510 ezer forint. Ez esetben azt mondhatjuk, hogy ilyen négyzetméterárak mellett átlagosan 30-35 millió forintért látunk eladó téglalakásokat a piacon. Ezzel szemben a soproni panellakások jelenleg 442 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként. A meghirdetett panellakásokat 20 és 25 millió forint között szeretnék értékesíteni a lakástulajdonosok.

záblázat3

Moson olcsóbb

A cikkben említett három nagyváros közül Mosonmagyaróvár ingatlanpiaca bizonyult a legolcsóbbnak. A lakóingatlanokra vonatkozó átlagos négyzetméterár a szeptemberi adatokalapján432ezerforint. Agyőri árakhoz képest 40 ezer, a soproni árakhoz képest pedig 60 ezer forinttal lehet olcsóbb. A városban a drágulás üteme sem volt látványos: egy év alatt az átlagos négyzetméterár 8,4%-kal nőtt. Csupán a győri családi házak kerülnek kevesebbe a mosonmagyaróvári ingatlanokhoz képest.
A családi házak négyzetmétere – a 2019-es szeptemberi statisztikákhoz viszonyítva – 5,5%-kal kerül többe, ami 411 ezer forintot jelent. Ez alapján 40-45 millió forint körül kerülnek meghirdetésre az eladó kertes házak Mosonmagyaróváron. A legnagyobb mértékű drágulás a téglalakások esetében tapasztalható. A tavaly szeptemberiekhez képest 9,1%-kal nőttek a négyzetméterárak. Ha téglalakást szeretnénk vásárolni, akkor még mindig itt juthatunk lakáshoz a legolcsóbban a nagyobb városok közül. Jelenleg 453 ezer forintos négyzetméterenkénti ár mellett 20-25 millió forint körül vásárolhatunk téglalakást. Ezt összehasonlítva a győri, illetve soproni árakkal, láthatjuk, hogy ennyi pénzért mindkét városban csak panellakást kaphatunk. A panellakások is olcsóbbak az említett nagyvárosokhoz képest, idén 380 ezer forint körül mozgott az egy négyzetméterre jutó áruk. Ez alapján Mosonmagyaróváron már 20 millió forint alatt is vásárolhatunk panellakást.

Mire számíthatunk?

A fenti számok alapján látható, hogy a koronavírus-járvány sem rendítette meg Győr-Moson-Sopron megye ingatlanpiacát. Ugyan nem nagy, de folyamatos drágulás tapasztalható: az áremelkedés mértéke átlagosan 10–12% közé tehető. Az elkövetkező években a szlovákiai családok körében még népszerűbbé válhat a határ menti megye, ami a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján további drágulást eredményezhet. Folyamatosan növekvő tendenciát mutat Sopron, Győr és Mosonmagyaróvár, emellett már a környező, kisebb településeken is egyre több szlovákiai telepedik le.

Szabadkai Liza

A szerző az Ingatlannet.hu munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?