Áldozatkész munkájáért díjazták

Peter Hoppan
Érsekújvár |

Peter Hoppan két éve dolgozik az Érsekújvári Oktató Kórházban és Rendelőintézetben, járványügyi szakemberként a higiéniai előírások szigorú betartásáért felelős. Polgármesteri díjban részesült áldozatkész munkájáért, felelősségteljes hozzáállásáért. 

Milyen nehéz döntéseket kellett meghoznia a koronavírus-fertőzés első hulláma során?

Az első, legnehezebb döntés egy tizenöt éves fiatalember kapcsán történt, aki karanténban volt, és ez alatt az idő alatt motorbalesetet szenvedett. Nem sima karcolásokról volt szó, műtéti beavatkozásra szorult. A fiút át kellett szállítani műtétre egy másik központba, ami ellen tiltakoztak az adott intézményben. Csak néhány negatív teszt után engedélyezték a fiú felvételét. Szigorú, de hatékony intézkedéseket kellett foganatosítani, éppen ezek során voltam kénytelen karanténba helyezni egy kollégát, aki nagyon segítőkész volt a bonyolult helyzetben.

Számos népszerűtlen intézkedést kellett megtenniük?

Többször előfordult, hogy a betegek nemtetszését váltotta ki egy-egy biztonsági, higiéniai intézkedés. Arra panaszkodtak, hogy minden túl sokáig tart. Minek csináljuk itt a cirkuszt?! Népszerűtlen intézkedés volt a belgyógyászati klinika működésének korlátozása. Mindenkivel meg kellett értetnünk, hogy egy hajón utazunk, ésszel és felelősséggel kell hozzáállnunk a kialakult helyzethez. Szükséges megemlítenem az Érsekújvári Regionális Közegészségügyi Hivatalt, amelynek vezetőjével Juraj Benkoval és munkatársaival hatékonyan együttműködünk. Jelentős, nagyon aprólékos munkát végeztek a fertőzött betegek kapcsolatainak felkutatásában.

Elegendő idejük volt felkészülni a második hullámra?

A nyári időszak volt az előkészületi fázis a második hullámra. Beszereztük a szükséges védőfelszereléseket, valamint a művi lélegeztetéshez szükséges műszaki berendezéseket. A korábbi pandémia-tervhez újabb kiegészítő dokumentumot dolgoztunk ki, aminek most már nagyon örülök. Létrejött a Higiéniai és epidemiológiai osztály, ahol két nagyon ügyes kolléganővel dolgozom, Tóth Melinda mikrobiológussal, vezető orvossal és Viera Borbélyová tapasztalt nővérrel. Az úgynevezett átmeneti időszakban, még a második hullám érkezése előtt is komoly előkészületi munka folyt a kórházban. A Polgármesteri díj nem csak nekem jár, hanem mindazoknak az egészségügyi dolgozóknak, az intézmény teljes személyzetének. A sajtó munkatársai nevében a díjazottat Ján Baček kórházi szóvivő kérdezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?