Cékla az egészségért!

cékla

A cékláról valószínűleg mindenki tudja, mennyire sokrétűen védi egészségünket. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, s bővelkedik vitaminokban.

Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér – a vírusos betegségek természetes ellenszere.

Néhány a jótékony hatásai közül:

Segít a rák megelőzésében * méregtelenítő (májtisztító) és zsírégető hatású * erősíti az emésztőrendszert * csökkenti a vérnyomást * védi és erősíti az immunrendszert * javítja az állóképességet * kiváló a bőrproblémákra * gyulladáscsökkentő hatású * vérszegénység ellen is rendkívül hatásos.

A természet ajándéka

A céklát már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és fogyasztották. Az ókori zöldség színében, ízében, méretében különbözött a mai típusoktól. A jellegzetes, mindenki által ismert sötétvörös vagy bordó színű céklarépa csupán a 19. század végétől vált általánossá. Az utóbbi időben számos országban többféle színben és formában is termesztik, hozzánk azonban ezekből csak kevés kerül.

A népszerű céklasaláta

Sokan elsősorban az üvegekbe zárt, ecetes lében konzervált céklát ismerik. A hagyományos céklasalátához legegyszerűbb, ha a céklákat jól megsikáljuk, majd 45–60 perc alatt enyhén sós vízben héjastul megfőzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk – ehhez célszerű gumikesztyűt használni –, majd lekarikázzuk, felkockázzuk vagy lereszeljük, és ecetes lével meglocsoljuk. Csípős, friss tormával ízesíthetjük, de salottával (mogyoróhagyma) és lila- vagy vöröshagymával is változatosabbá tehetjük. Nyers vagy főtt céklából joghurt- vagy majonézmártással is készülhet saláta, akár almát, friss vagy csemegeuborkát, zellert is adhatunk mellé.

A salátán túl

A cékla levesként, főételként, köretként is elkészíthető, sőt uzsonnának vagy desszertnek is kitűnő.

  •  Ha uzsonnára készítenénk valami különlegeset, a céklát főtt csicseriborsóval, tejföllel/joghurttal, sóval, borssal, köménnyel fűszerezve pürésíthetjük. Ezt a krémet pirítósra, zsemlére, kenyérszeletekre kenhetjük.
  •  A céklás levesek sorából legismertebb a lengyelek és az oroszok kedvence, a borscs. Fűszerezésében, összetevőiben ugyan akadnak különbségek, a lényegét tekintve ugyanolyan gazdag és ízletes levesről van szó.
  •  A zamatos, apró céklát, a karfiolhoz vagy a brokkolihoz hasonlóan sörtésztában is kisüthetjük.
  •  A desszertek között is megtalálja a helyét. Ha természetes színezékre van szükségünk, levével habcsókok, makaronok, cukormáz is különböző árnyalatokra festhető a rózsaszíntől a mély bordóig.
  •  Finomra reszelt céklával – a sárgarépához és a cukkinihez hasonlóan – a kevert süteményeket szaftosabbá tehetjük.

Okos tippek

Ha nincs kedvünk a főzéshez, a céklát sütőben is megsüthetjük. A legbiztosabb, ha egyenként alufóliába csomagoljuk, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, hogy a leve ne színezze el a sütőt vagy a sütőedényt.

A főtt cékla a hűtőben is tárolható. Ha viszont nem fogyasztjuk el három napon belül, érdemes a fagyasztóba tenni. Ehhez csíkozzuk vagy kockázzuk fel, és adagonként tegyük légmentesen záródó zacskókba.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?